Kolumna

Za blokiranje vatrogasaca netko bi stvarno trebao u zatvor

Pada tuča, auti u tunelu na autocesti vozači stoje i blokiraju put vatrogascima - za takvo što zaista imamo preblage kazne

Branimir Tomurad |

U vrijeme kada se vijesti o vatrogascima pojavljuju gotovo na dnevnoj bazi koji ljeti aktualna požarišta herojski drže pod kontrolom, kada se slike umornih vatrogasaca koji spavaju na asfaltu dijele na Facebooku i s pravom izazivaju oduševljenje i poštovanje korisnika, video snimljen iz kamiona koji pod sirenama juri na intervenciju na šokantan način prikazuje ljudsku bahatost i ignoranciju u tunelu Levačica na autocesti Krapina-Zagreb. Naime, na Facebook stranici „Vatrogasci – Oni su naši heroji“, objavljen je video snimljen iz vatrogasnog kamiona.

Šteta od tuče može biti tolika da je jedini mogući popravak limarija i lakiranje. moguće i zamjena nekog od stakala. Ali šteta uzrokovana nedolaskom vatrogasaca na vrijeme ne mora biti samo golema, materijalna, već prije svega ljudska - u pitanju mogu biti doslovce životi. Snimka nemarnih turista (ili naših, tablice se ne vide ali nije niti važno) koji ne mrdaju dok iza njih stoji vatrogasno vozilo pod sirenama i svjetlosnom signalizacijom željeći tako valjda očuvati svoje automobile je u najmanju ruku šokantna. Zaustavljanje u tunelu na autocesti, samo po sebi, također je šokantno. Što je današnjim ljudima s glavom? Da se vozač kampera s prikolicom nije odlučio pomaknuti naprijed i progurati van, vatrogasni kamion izgubio bi još tko zna koliko dragocjenih sekundi.

U razvijenim zemljama veliki su zastoji česti, a kada se iz daljine začuje sirena svi naprave koridor između automobila da interventno vozilo može proći. Kod nas to nije običaj. Kod nas je normalno prestrojavati se već gazeći znakove koji obilježavaju da traka završava i gurajući se. Kod nas je normalno iz trake za skretanje stati nasred zebre već u križanju, ne bi li išli ravno. Kod nas je normalno ne propustiti nekoga tko se želi prestrojiti. Normalno je i juriti 180 km/h dok je ograničenje 100 km/h, i to po mogućnosti prije ulaska u tunel. Normalno je i potući se, pa i zapucati zbog parkirnog mjesta kako pišu crne kronike.

Sve to u nas ljudi čine jer policija svojim djelovanjem ne mijenja razmišljanje pojedinaca koji ispred sebe moraju staviti društvo, već se bavi lovom mačke i miša. Ne bavi se edukacijom. Ne bavi se radom za opće dobro. Bavi se zarađivanjem plaća, svojih naravno, daleko od zebri i škola, daleko od prometnih čepova i opasnih križanja. Love tamo gdje se lako upecaju vozači. Skrivanje s radarom ne bi li naplatili nekoliko kazni i šefu u stanicu za  taj dan „ispunili kvotu“ kako kažu urbane legende. Jureći autocestom i hvatajući prekršitelje, iako statistike pokazuju da nam autoceste nisu najkritičnije točke. Policija se u nas zapravo bavi - naplatom.

Stvar je zapravo u sebičnosti. Auti iz videa prošli su kroz cijelu Austriju. Tamo sigurno nisu jurili preko 120 km/h, a siguran sam da se nisu niti svojevoljno zaustavili u tunelu. Jel bi im to tamo palo napamet?! Ne mogu niti pomisliti da se tamo ne bi pomaknuli van na tuču kada dođe vatrogasno vozilo. Ali, na Balkanu vrijede balkanska pravila. Kroz tunel juri vatrogasno vozilo, a oni u strahu da ne oštete lim ugrožavaju živote nekoga tko je bespomoćan. Stoga me i ne čudi kada se u Srbiji pripremaju nove žice i ograde i novi zakon. Ako se izglasa, bit će grdo za pijance koje, ako ih uhvate s preko 2 promila za volanom, trpaju u zatvor i doslovce im oduzimaju vozilo. Zauvijek. Zašto to ne predlože i ne izglasaju kod nas?

Upravo to nam treba. Za ometanje interventnih vozila trebali biste biti kažnjeni kao za ometanje štićene kolone. Ma i žešće od toga. A možda je vrijeme da kao Amerikanci postavimo bull barove pa da vatrogasna vozila imaju puno pravo lagano razgrnuti kolonu i gurati aute ako im zasmetaju. Jer, dok vi uljuljani u svoj auto stojite u tunelu i blokirate put da ne dobijete deset čvrga od tuče, možda se djetetu ugušenom u dimu obližnjeg požara sprema najcrnji scenarij. Razmislite malo o tome kada interventnim vozilima blokirate put.

 

Video možete pogledati na linku:

https://www.facebook.com/vatrogasciheroji/videos/778191192341185/