Kolumna

Sigurnost i povjerenje: deset najbržih policijskih automobila na svijetu

Najbrži policijski automobili čista su reklama za proizvođače, ali uistinu postoje – evo deset najbržih na svijetu

Branimir Tomurad |

Na našim prostorima kralj autoceste i glavni lovac na prekršitelje je BMW 335xd, no u svijetu stvari stoje malo drugačije. Naime, neke policije imaju rasne superautomobile kojima hvataju prekršitelje. Svakako je najjači Dubai, ali Njemačka i NIzozemska također imaju konje za utrku. Evo liste deset najbržih policijskih automobila kojima nećete moći tek tako pobjeći...

10: Lexus IS-F
Još 2009. godine Britanci su obojili i kao policijsko vozilo registrirali najbrži Lexus koji može razviti 270 km/h. To je sasvim dovoljno za veliku većinu prekršitelja, no ne i za superautomobile. Doduše, ako vas uhvati gužva, teško da ćete umaći plavcima. Koristi ga policija u Humbersideu na sjeveru Velike Britanije.

9: Ariel Atom
Vjerojatno najluđi policijski auto na svijetu. Nešto najbliže policijskom motoru, jer valja nositi kacigu. Nije nešto po lošem vremenu, ali na suhom je zvjerčica s motorom Honde Type-R ojačanim kompresorom prava turpija s najvećom brzinom od 270 km/h. A tek ubrzanje... za samo 2,5 sekundi zgrabit će 100 km/h.

8: Spyker C8
Nizozemci u svojim policijskim redovima imaju neobični Spyker C8 Spyder, automobil inspiriran avionima, skupocjen, ali i vrlo neobičnog dizajna. Još 2008. regija Flevoland dobila je upravo ovaj auto koji po potrebi pojuri 300 km/h, a do stotke juri za samo 4,5 sekundi. Spyker je stao s proizvodnjom još 2012. godine, ali najavljuju se novi ludi električni model i povratak u velikom stilu.

7: ABT Sportsline R8 GTR
Autu koji juri 323 km/h i do stotke stigne za samo 3,2 sekunde gotovo je nemoguće pobjeći. Veliki V10 zapremnine 5,2 litre dodatno je ojačan u ABT-u kako bi se lakše nosio s prekršiteljima, pa umjesto 518 ima 620 KS. Taman kada ste se uplašili i pomislili da nikad više nećete preko 160 km/h evo i male informacije: to je samo auto za show, nikada nije stavljen u upotrebu.

6: Lamborghini Gallardo LP 560-4
Osim što je brz, ima i pogon na sve kotače. Minus je što je dovoljno brutalan da se i sam policajac uplaši kada stisne gas do daske. Srećom, pa ga koristi talijanska policija. Poznati su po tome da parkiraju auto, nabiju sunčane naočale i pogledaju u drugom smjeru kada nailazi Ferrari. Ubrzanje od 3,7 sekundi i 560 KS bili bi dovoljni za ravnopravnu borbu, ali ne...

5: Ferrari FF
Stižemo do dijela liste na kojem ćete spoznati svu silu policije u Dubaiju. Ferrari FF na svim je fotkama s dvije policajke, jure 332 km/h i do stotke sprintaju za 3,7 sekundi. Uz neobični pogon na sve kotače i sjajne vozne osobine bit ćete laka meta ma koji auto vozili.

4: Lamborghini Aventador LP700-4
Opet Dubai, opet vruć dan, žurba, padaju dionice na burzi, dijete plače, malo se zaigrate gasom i eto rotirke Aventadora! Tri dobra izgovora i par bodova ziher, jer tamo 200 kuna ne prolazi ni za hot-dog. Dečki jure 350 km/h i za 2,9 sekundi zgrabe 100 km/h. Nije najbrži na svijetu, ali nije niti najbrži auto u posjedu tamošnje policije...

3: Aston Martin One-77
Sumnjam da je Dr. Ulrich Bez razmišljao o policiji kada je odlučio načiniti 77 primjeraka svojeg najvećeg remek-djela. Juri 355 km/h, pruža nezamislivi luksuz i stil kakav se može dobiti samo kod Astona. Golemi V12 od 7,3 litre sa 750 KS natjerat će da vam se podigne i zadnja dlačica na tijelu kada ga pokrenete. Unutrašnjost u koži od teladi odrasle na sjeveru Europe, gdje nema bodljikave žice pa je koža fina kao svila. I što onda policajci rade unutra? Jedu krafne.

2: Brabus Rocket
Dva policajca izađu iz Mercedesa CLS i sjednu pojesti kobasice. Ugledate ih izdaleka i prođete pun gas. Najdulje traje brisanje senfa, a nakon što se Brabus Rocket upali treba mu 3,2 sekunde do 100 km/h i pojurit će preko 360 km/h samo kako bi vas uhvatio dok kažete bratwurst. Brutalno. I neupadljivo u usporedbi s ostalim autima ovdje.

1: Bugatti Veyron
Najbrži auto na svijetu koji pojuri 400 km/h na posebnom setu guma. Bez njih će doduše zgrabiti nešto skromniju brzinu, ali svejedno debelo preko 300 km/h. U teoriji ima nekoliko automobila s kojima mu možda možete pobjeći, ali to nema smisla. Svijet jednostavno nije dovoljan. Sve i da ste James Bond...

Foto: Independent.co.uk, carthrottle.com, topgear.com, pinterest.com, madwhips.com