Auto

Umjesto monovolumena SUV, umjesto Picassa Aircross

Još jedan bivši monovolumen u Grupi PSA pretvorio se u SUV - C3 Aircross u ponudi će zamijeniti Picasso, a na tržište stiže krajem godine

Ozren Adamović |

Nakon što je Peugeot uspješno pretvorio dva monovolumena - 3008 i 5008 - u SUV-e istim je stopama krenuo i Citroen, ali u gradskoj klasi. Otkačenom C3 u ponudi će se krajem ove godine pridružiti C3 Aircross koji na indirektan način zamjenjuje ostarjeli i danas zastarjeli C3 Picasso.

Prvi put smo ga vidjeli proljetos u Ženevi u obliku koncepta C-Aircross, a sada je, osim crtice u imenu, izgubio i plastične bočne zaštite Airbump. Sve je ostalo uglavnom jednako kao i tada - prednja maska, odvojena svjetla, zaštitne ploče, stražnja 3D svjetla... Čak su i naplaci sličnog dizajna s četiri kraka.

Citroen kaže kako će C3 Aircross nuditi s 90 različitih kombinacija opreme i u pet kombinacija boja unutrašnjosti. U unutrašnjosti se boja pojavljuje na volanu, instrumentima i središnjoj konzoli, a kupci će moći birati prema željama od Metropolitan sive do Urban crvene, dok će vrhunac ponude biti specifikacija nazvana Hype Colorado koja donosi finije i mekše materijale i sjedala u kombinaciji kože i tkanine. Središnje mjesto u unutrašnjosti ima 7-inčni ekran osjetljiv na dodir s redom velikih tipki ispod njega. Ispod njih nalazi se okretni prekidač sustava Grip Control koji zamjenjuje pogon na sve kotače koji se u C3 Aircrossu neće nuditi.

Glavna značajka unutrašnjosti je praktičnost, a Citroen kaže kako je C3 Aircross najprostraniji u klasi. Stražnja klupa pomiče se naprijed-natrag, a prtljažnik je osnovnog obujma od 410 do 520 litara, ovisno o njezinom položaju. S preklopljenim stražnjim sjedalima na raspolaganju je 1289 litara prtljažnog prostora. Suvozačko se sjedalo može preklopiti kako bi lakše stali dugi predmeti.

Ponuda motora sastojat će se od tri benzinca iz PureTech obitelji. Početni je trocilindraš sa 82 KS, dok će većinu kupaca najvjerojatnije više zanimati 110 KS snažan 1,2-litreni motor, a u ponudi je i njegova 130 KS snažna verzija. Dizelsku ponudu činit će 100 i 120 KS snažne verzije BlueHDi motora.