Auto

Fiskerov povratak na scenu u velikom stilu

U SAD-u se otvaraju knjige narudžbi za potpuno novi električni Fisker EMotion koji će s jednim punjenjem prelaziti 600 kilometara

Ozren Adamović |

Fisker se vratio iz mrtvih i predstavio je potpuno novu električnu luksuznu limuzinu EMotion koja će se upustiti u tržišnu bitku s Teslinim Modelom S. Nakon što je prošle godine Henrik Fisker potvrdio svoj povratak na automobilsku scenu sada je na Twitteru objavio novi set fotografija koje u potpunosti prikazuju kako će novi automobil izgledati. Sprijeda se ističu malena dvodijelna svjetla i kromirana maska, a automobil ima četvera vrata i kupeosvski oblik. Sportski dojam daju veliki kotači i maleni prevjesi, a tu je i stražnji spojler.

Fisker kaže kako će EMotion s jednim punjenjem baterija prelaziti 640 kilometara što je malo više od novog Tesle Model S 100D. Isto tako, tvrdi kako EMotion može dodati "više od 160 km" dosega u samo devet minuta korištenjem tehnologije UltraCharger, ali nije poznato koliko se brzo baterije mogu napuniti na standardnom javnom punjaču.

Kao i Tesla, Fisker kupce želi privući modernim tehnologijama. U aluminijskom nosu automobila nalazi se inovativni LIDAR sustav, dok su u bočnim retrovizorima skrivene kamere koje prikazuju 360 stupnjeva oko automobila i olakšavaju parkiranje. Važnu ulogu u konstrukciji karoserije imala su i karbonska vlakna.

Cijena Fisker EMotiona na američkom tržištu je 129.900 dolara, a informacija o planovima prodaje u Europi još nema. Automobil će se prodavati putem Fiskerove web-stranice i u budućim "iskustvenim centrima".