Auto

Maleni SUV koji najavljuje izgled budućih Hyundaija

Kompaktni SUV-i niču kao gljive poslije kiše. Samo dan nakon što je Citroen predstavio C-Aircross Hyundai je konačno u punom svjetlu prikazao Konu

Ozren Adamović |

Nakon nekoliko teasera Hyundai je konačno predstavio svoj adut u kategoriji malenih SUV-a. Od ranije znamo kako se zove Kona, a sada smo ga vidjeli u punom sjaju. Za početak, Kona ne liči niti na jedan Hyundaijev model. Najupečatljivija su dvostruka prednja svjetla, nešto što ćemo vrlo vjerojatno vidjeti na sljedećem Santa Feu. Pored toga ističu se i "grubi" detalji poput mat-srebrnih elemenata oko maglenki, usisnika i zaštitnih ploča sprijeda i straga izrađeni u istom stilu. Priču sjajno zaokružuju masivne crne zaštite blatobrana koje i sprijeda i straga ulaze u odbojnike.

Kona je duga 4,17 metara, široka 1,8 i visoka 1,5 metara. Međuosovinski razmak iznosi 2,6 metara. Unutrašnjost je uređena jednostavno i logično. Smjelija je i razigranija od i20, a boja koju odaberete nalazi se oko mjenjača, na otvorima ventilacije, tipki za pokretanje, sjedalima i volanu.

Ponuda motora započinje 1,0 T-GDI benzincem sa 120 KS i 172 Nm u kombinaciji s šestostupanjskim ručnim mjenjačem, a pogon je na prednje kotače. Snažniji u ponudi je 177 KS snažan 1,6 T-GDI koji dolazi u kombinaciji s automatikom s dvije spojke. S tim motorom Kona od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 7,9 sekundi, a ovaj je motor dostupan i s pogonom na sve kotače. Dizelsku ponudu čini 1,6-litreni motor poznat iz drugih Hyundaijevih modela.