Auto

Mitsubishi vraća Eclipse, ali u "malo" drukčijoj formi

Pretvaranje monovolumena u SUV-e i crossovere već smo vidjeli kod Peugeota, a sada je Mitsubishi odlučio za novi SUV iz arhive izvaditi ime Eclipse koje je nekoć krasilo sportski kupe

Ozren Adamović | 9.10.2017.

Mitsubishi najavljuje širenje svoje ponude SUV-a već neko vrijeme i nije tajna kako u Ženevu Japanci dolaze s novim modelom koji će se dimenzijama smjestiti između ASX-a i Outlandera što je teritorij kojim na europskom tržištu suvereno vlada Nissan Qashqai. Prije nekoliko tjedana objavili su jednu fotografiju koja je vrlo malo otkrivala, a sada su prikazali više fotografija i službeno potvrdili ime novog modela. Kao što se već pričalo, novi će se SUV zvati Eclipse, kao sportski Mitsubishi koji se proizvodio od 1989. do 2012. i prodavao se uglavnom u SAD-u, ali će uz to poznato ime dobiti i dodatak Cross.

Nove fotografije pokazuju kako Eclipse Cross donekle nalikuje Outlanderu, ali ima više oštrih linija i linija krova mu straga pada u danas modernom kupeovskom stilu. Za nove dizajnerske vjetrove u Mitsubishiju zaslužan je Tsunehiro Kunimoto koji je prije tri godine došao iz Nissana.  Na Eclipse Crossu ističe se velika maska za koju se vjeruje kako će ubuduće krasti sve nove Mitsubishijeve model.

U Ženevi će Eclipse Cross biti prikazan još u obliku koncepta, ali vrlo blizu serijskog modela. Dug je 4,49 metara, širok 1,89 m, a visok 1,62 m, ima pogon na prednje kotače, a pokreće ih hibridni sustav snage 160 KS koji u prosjeku izbacuje samo 40 g/km CO2. Hoće li i serijski model imati hibridni pogon nije poznato, a očekuje se kako će za pogon biti zadužen novi turbobenzinski motor uz dizelaše poznate iz ASX-a. Mjenjači će biti ručni s pet ili šest stupnjeva, CVT ili pak automatski s osam stupnjeva, a pogon prednji ili na sve kotače.