Auto

Novi Volkswagen Polo stiže u salone već ove jeseni

Prvi Volkswagen Polo predstavljen je 1975., a do danas je prodano preko 14 milijuna primjeraka. Ove jeseni na tržište stiže šesta generacija

Ozren Adamović |

Šesta generacija Volkswagen Pola dizajnerski se nije jako udaljila od prethodnika koji je s nama, uz jedan veliki facelift, od 2009. Kao i nedavno predstavljena Seat Ibiza i novi Polo narastao je u svim smjerovima. Dug je 4053 mm, širok 1751 mm, a visok 1446 mm što je za 81 mm duže, 63 mm šire i 7 mm niže nego prije. Zahvaljujući novoj generaciji platforme MQB A0 narastao je i međuosovinski razmak za 94 mm, pa sada mjeri 2564 mm. Prošireni su i prednji i stražnji trag kotača za 62, odnosno 49 mm. Novi će Polo biti dostupan isključivo u petvratnom obliku.

Iako je odmah prepoznatljiv izgledom, nije da ekipa dizajnera predvođena Klausom Bischoffom baš nije imala posla. Zapravo su novom Polu dodali puno novih i zanimljivih dizajnerskih elemenata, poput linije koja se proteže između kvaka i bočnih prozora. Slično je i iznutra, čak i na prvi pogled uočljivije. Svi su elementi temeljito dorađeni, a novi su instrumenti, volan, središnje konzola i mjenjač. U seriji instrumenti su analogni, ali kupci s liste doplata mogu odabrati i digitalni ekran Active Info Display.

Ponuda motora sastojat će se od četiri benzinca i jednog dizelaša u raznim razinama snage, ali neće svi biti odmah dostupni. Svaki će imati serijski sustav start-stop. Mjenjači će biti ručni s pet ili šest stupnjeva, dok će se sedmostupanjski automatik s dvije spojke biti u ponudi sa snažnijim motorima. Iako je malena verzija platforme MQB razvijana s mogućnošću pogona na sve kotače, Volkswagen kaže kako će šesta generacija Pola imati isključivo prednji pogon.

Početni benzinac je atmosferski 1,0 MPI trocilindraš sa 65 ili 75 KS, a tu su i dvije verzije sofisticiranijeg 1,0 TSI turbo trocilindraša sa 95 i 115 KS. Uz njih, pod prednjim će se poklopcem Pola naći i novi 1,5 TSI sa 150 KS. Vrhunac ponude bit će novi GTI koji će umjesto 1,8-litrenog motora iz prošle generacije dobiti 2,0 TSI motor sa 200 KS. Novi će Polo GTI od 0 do 100 km/H stizati za samo 6,7 sekundi. Dizelska ponuda sastojat će se od 1,6 TDI motora sa 80 ili 95 KS.

Službenu premijeru novi će Volkswagen Polo imati u rujnu na salonu automobila u Frankfurtu, a u prodajne salone diljem Europe stići će do kraja godine.