Moto

Ducati R 1299 Superleggera je, kažu, brutalni napad na sva osjetila

Bez obzira gledate li detalje, dizajn, tehničke specifikacije ili ste načuli ponešto o načinu na koji vozi, Ducati naprosto oduševljava

Branimir Tomurad |

Odmah na početku upozorenje: ovo je priča o mršavljenju. Čak 40% lakši karbonski okvir (-1,7 kg) u usporedbi s Panigaleom, jednostruka vilica koja smanjuje dodatnih 18% (- 0,9 kg) i pregršt karbonskih dijelova među kojima iskače jedino aluminijski tank znače da je Ducatijeva R 1299 Superleggera perolaki jurišnik s brutalnim performansama.

Kotači su lakši čak 1,4 kilograma pa Ducati jamči da je otpor kotrljanju sprijeda snižen za 26%, a straga čak za 44%. Potpuno podesiva Ohlinsova FL936 vilica čak je 1,35 kg lakša nego na homologacijskom Panigaleu R. Straga je Ohlins TTX36 lišen 0,5 kg mase korištenjem titanske opruge. Ukupno nova Superleggera teži tek 156 kg suha, odnosno 167 kg s tekućinama. Motorcyclenews nakon testa tvrdi da se u svakom trenutku vozač osjeća nezaustavljivim, a performanse su nestvarne. Za razvoj su poslužile piste Nardo, Jerez, Vallelunga, Mugello, Portimao i Aragon, ali stari lisci tvrde kako, baš kao i Panigale, ovaj motor treba posebnu tehniku vožnje.

Snaga od 215 KS dobivena je uz pomoć laganog razvodnog mehanizma od titana, posebnim glavama motora, Akrapovič ispuha i malog milijuna trikova koji potječu iz Moto GP-a. Rijetki su motocikli koji dobiju pet zvjezdica, a Ducati ih ostvaruje čak i u izradi, odnosno pouzdanosti i kvaliteti. Zbogom vicevima o klepetavim Ducatijima koji ne pale ako im se to jutro ne da, testeri imaju samo riječi hvale opisujući ga kao umjetničku skulpturu.

Dodatna oprema je Track kit koji donosi 4kg lakši kompletan Akrapovič od titana, veći vizir, set za uklanjanje tablice, karbonski donji oklop s kojim se ne koristi klasični bočni nogar, ali se zato dobiju prednji i stražnji trkački stalci i pokrivka. Cijena? Sitnica. Cifra prelazi 100.000 eura. Kao i ostatak ovog filingarnskog stroja, totalna ludnica.

Za više informacija i hvalospjev o ovom stroju posjetite www.motorcyclenews.com