Sport

Latvala nije samo vožnjom zaslužio pobjedu

Iznenađujuća pobjeda Jari-Mattija Latvale na uzbudljivom reliju u Švedskoj nije samo posljedica njegove vožnje, već i promjena koje je donio dolazeći iz Volkswagena u Toyotu

Ozren Adamović | 15.2.2017.

Svjetsko prvenstvo u reliju nije moglo bolje započeti. Za gledatelje. Ako pitate Hyundai i Thierryja Neuvillea reći će vam da ne može biti gore. Neuville se razbio kao vodeći i u Monte Carlu i u Švedskoj. Prvi put je slavio Sebastien Ogier, a drugi put vodeću poziciju je preuzeo Jari-Matti Latvala i doveo Toyotu na najviše mjesto na podiju u drugoj utrci povratničke sezone. To je Toyotina prva pobjeda na reliju od 1999.

No, izbacimo li Neuvillea iz jednadžbe zasluge za pobjedu su Latvaline, a prema njegovom mišljenju nije samo vožnja prevagnula, već su važan faktor odigrale i promjene koje je on napravio na Yarisu WRC odmah nakon što je u momčad stigao iz Volkswagena. Činjenica je kako očekivanja od Toyotine momčadi koju predvodi veliki Tommi Makinen za ovu sezonu nisu bila velika, a isto tako je činjenica kako je Latvala Yarisa doveo do drugog mjesta u Monte Carlu i do pobjede u Švedskoj.

Latvala se momčadi pridružio u prvom tjednu prosinca prošle godine, taman kada je momčad završavala specifikacije ključnih dijelova za homologaciju. "Da sam došao samo dva tjedna kasnije u momčad ne bih pobjeđivao", izjavio je Latvala nakon pobjede u Švedskoj, "imali smo puno detalja za riješiti za homologaciju, ali imao sam dva tjedna za davanje svojih savjeta i promjena pa smo sve riješili. Radio sam na postavkama diferencijala i prijenosnim omjerima u mjenjaču što je bilo ključno kako bi napravili automobil boljim. Uspjeli smo na vrijeme."

Jar-Matti smatra kako je znanje koje je donio nakon četiri godine u Volkswagenu bilo ključno: "Mogao sam osjetiti kako auto ima puno potencijala na prvim testovima, ali osnovne postavke su bile daleko od onih kakve sam želio, a niti mape nisu bile sasvim korektne. No, potrudio sam se donijeti poboljšanje u performansama na osnovu svega što sam naučio od Pola WRC i iskoristiti te informacije kako bih pomogao u razvoju automobila. Dečki su reagirali vrlo, vrlo brzo i odradili fantastičan posao. Stvarno, moram reći, kakav sjajan posao i sjajna momčad..."