Tehnologija

Nova obitelj benzinaca za novu A-klasu

Za svoje manje modele Mercedes razvija potpuno novu generaciju benzinskih motora koje ćemo prvo upoznati u sljedećoj generaciji A-klase

Ozren Adamović |

Kada sljedeće godine dođe na tržište stigne nova generacija Mercedesa A-klase početne će modele pokretati nova generacija motora. Riječ je benzincima s direktnim ubrizgavanjem obujma 1,2 i 1,4 litre koji su dio šireg plana za smanjenje potrošnje i emisija štetnih plinova manjih kućnih modela.

Novi četverocilindarski motori koji nose kodnu oznaku M282 će se nakon premijere u novoj A-klasi sljedeće godine ugrađivati i u nove i obnovljene B-klasu, CLA i GLA. Svoje će mjesto pronaći i u nedavno u Šangaju u konceptnoj formi predstavljenoj limuzinskoj verziji A-klase, kao i u budućem malenom SUV-u koji bi trebao nositi oznaku GLB.

Motori su razvijeni u suradnji s Daimlerovim partnerom Alijansom Renault-Nissan i prije svega su namijenjeni za poprečnu ugradnju što znači kako je vrlo malo vjerojatno da budu upotrijebljeni u većim Mercedesovim modelima, čak i u hibridnim kombinacijama.

Pored novih 1,2 i 1,4-litrenih motora buduća će A-klasa dobiti i značajno dorađenu verziju motora koji danas nosi oznaku M274. On će biti toliko unaprijeđen da će sada imati i novu oznaku M260, a nudit će se u oba dosadašnja obujma - od 1,6 i dvije litre. Njegova će veća verzija kasnije poslužiti kao osnova za više od 400 KS snažan motor za novi A 45 AMG.