Tehnologija

Pet elektrika koje željno iščekujemo

Slijedeće dvije godine označiti će masnova pojava električnih automobila u svim segmentima, od sportskih, kompakata, pa sve do električnih SUV vozila

Vladimir Baće | 10.2.2017.

Nakon kontroverzi oko testiranja količine ispušnih plinova i realne potrošnje postaje pomalo jasno da se i najveći proizvođači sigurno okreću komercijalizaciji električnih vozila u masovnoj proizvodnji. Ove i sljedeće godine tako nas očekuje poplava novih električnih modela a ovdje izdvajamo pet najzanimljivijih.

Jaguar nikako na prvu povezati s razvojem električnih automobila. Poznatiji po V8 limuzinama i atraktivnim kupeima Jaguar se ipak odlučuje na radikalan zaokret sa svojim I-Pace konceptom koji bi svoju produkcijsku izvedbu trebao dočekati u 2018. Luksuzni SUV opremljen 90 kWh baterijom donosi supersportske performanse s ispod 4 sekunde do 100 km/h. Futurističkog izgleda, izvana i iznutra, I-Pace karakterizira iznimno kratko vrijeme punjenja, s 80% kapaciteta u svega 90 minuta.

Porsche Mission E uzburkao je javnost na prošlogodišnjem salonu automobila u Ženevi. Spretno zadobivši ideju da naprave elektrificirani 911, jer u ikone se ipak ne dira, Mission E podsjeća na električnu izvedbu futurističke Panamere. Uz svega 3.5 sekunde do stotke, i nevjerojatno kratkih 15 minuta za punjenje do 80%, Porsche nudi i dosad neviđenih 500 km dosega po punjenju. Ukoliko se ova tehnologija prenese u produkcijski model, zasigurno možemo očekivati i druge zanimljivosti širom marki u VW koncernu.

Jedna od kojih mogao bi biti i Audi Q6 e-tron. Još jedan impresivan električni SUV cilja na tržište Tesle X i Jaguara I-Pace, i jedna je od stepenica kojom VW grupa želi doseći proizvodnju of 3 milijuna električnih vozila godišnje do 2025. godine. Slično Mission E, i Audi planira doseg od 500 km a jedan od aduta mu je i iznimno mali koeficijent otpora zraka od svega 0.25.

Možda netipično za Mercedes Benz, Daimlerov električni SUV nešto je manji i jeftiniji od konkurencije ali s izrazito futurističkim dizajnom. Mercedes-Benz Concept EQ više je od pukog SUV vozila jer najavljuje kompletno novu gamu, i pod marku pod nazivom EQ, kroz koju će Mercedes Benz lansirati električna vozila ali i opremu i usluge vezane uz nov način mobilnosti. Naglasak nije isključivo na voznim performansama već i na novim tehnologijama autonomne vožnje, povezanosti i novih koncepata dijeljenja vozila.

Možda zvuči čudno no Tesla je zapravo starosjedioc u ovoj skupini. Marka koja je postavila električna vozila na svjetsku scenu sljedeće godine ambiciozno kreće u smjeru dostupnijih vozila s modelom 3. Zahvaljujući relativno povoljnoj cijeni i obećanju o autonomnosti od 350 km, Tesla 3 je u vrlo kratkom roku uspjela sakupiti 400000 rezervacija. Preostaje vidjeti hoće li Tesla uspjeti značajno povećati svoje proizvodne kapacitete kako bi ispunila ovaj ogroman interes tržišta.