Povijest

Trkaći 917 je mokri san svakog retro trkača

Volite stare trkaće aute i osvojili ste Eurojackpot? Evo uputa kako najpametnije uložiti 5 milijunčića...

Branimir Tomurad | 30.1.2017.

Na Sotheby’s dražbi u Parizu za mjesec dana pojavit će se porsche 917/10 iz 1970. godine koji nosi broj šasije 001. To je samo jedan od ukupno 13 automobila svoje vrste. Njegova je povijest bogata – služio je kao razvojni auto i odradio je 23 testna dana u Weissachu i još godinu i pol pod stražnjicama Joa Sifferta, Marka Donohuea, Willija Kauhsena i Herrmana Mimlera.

U ovom je automobilu testirano puno motora, uključujući i 12-cilindarski bokser s turbopunjačem od 4,5 i 5 litara obujma. Testiran je i atmosferac 5.0, s time da je karoserija radi aerodinamike dorađivana pet puta. U trenutačnom stanju ima 12-cilindarski bokser s više od 600 KS, peterobrzinski ručni mjenjač, originalnu cijevnu šasiju i niski prednji kraj koji je bio testiran 1971. u Weissachu.

Ova se šasija koristila na utrkama u 1970-im godinama, bila je druga na Hockenheim Interseriji, osma u Riversideu, šesta na Nurburgringu... Auto je bio spremljen sve do 1997. godine kada je restauriran. Od 2000. godine mogli ste ga vidjeti na Goodwoodu, Brands Hatchu, Daytoni i još nekoliko historic utrka.

Cijenjenom sadašnjem gazdi kapa dolje za odabir lampi za garažu. Naime, napravljene su od farova automobila. Čini se da su s Minija. Što vi mislite?