Auti i ljudi

Arsenov Mini i Filip Despot

U Filipovim je rukama Mini velikog Arsena Dedića - jeste li znali da mu je velikan čak skladao pjesmu koju nikada nije uglazbio?

Branimir Tomurad |

Filip Despot, dizajner za kojeg ćete zasigurno još čuti zbog toga što sa svoje dvije partnerice kao dizajner i proizvođač namještaja pod imenom Grupa ostavlja zapažen trag na svjetskoj dizajnerskoj karti i za čijim rasvjetnim tijelima luduju Danci što je izuzetan kompliment, veliki je ljubitelj Minija koje skuplja već dulji niz godina. Među njih (trenutačno) pet jedan je uistinu poseban jer je pripadao Arsenu Dediću i Gabi Novak. "Mi smo se poznavali i družili obiteljski, a ja sam nekako uvijek bio malac koji je uskočio kada je Mini zakašljucao. To je bilo rijetko, ali s nekoliko ključeva i odvijačem dovinuo bih se rješavanju problema, a Arsenu je to valjda bilo simpatično", svoju priču započinje Filip.

"Bio sam student, vozio sam Minije, imao već ekipu istomišljenika i nekako je sve išlo u tom smjeru da sam ih u jednom trenutku nagomilao zaista puno. Kako su godine prolazile, Arsenov je Mini bio sve manje i manje vožen, dok ga Arsen i Gabi naposljetku nisu jednostavno - parkirali. Imali su oni i drugih auta, ali Mini im je bio poseban. Čak bih mislio da je to subjektivno da o tom zelenom Miniju Arsen nije napisao pjesmu koja, doduše, nikada nije bila uglazbljena", Filip će, prisjetivši se i kako ga je dobio na dar.

"Završio sam studij i napokon dobio diplomu. Koliko se sjećam, nisam ništa posebno od nikoga dobio, ali tom prilikom Arsen i Gabi poklonili su mi Zelenog žapca. Bio sam izvan sebe. Doveo sam ga u red mehanički, registrirao ga i vozio godinu dana da se malo razgiba. Kako se nisam htio zaletjeti s restauracijom, nakon što je registracija istekla pospremio sam ga na suho i pomalo skupljam NOS dijelove", objašnjava Filip naglašavajući kako trebaš imati sve dijelove za auto i prije nego ga počneš rastavljati, jer inače se restauracija otegne i u desetljeće. Jasno, nekoliko Minija trenutačno se slaže, nešto u original, nešto u prerade.

Zato slobodno vrijeme rado provodi na ebayu tražeći dijelove. Naime, stari originalni novi dijelovi (New Old Stock, odnosno skraćeno NOS) najcjenjenija su roba i želim upravo takvim dijelovima složiti ovaj Mini. S godinama sam stekao zanimljiva iskustva kroz razna slaganja automobila i

Ovog Minija čekaju svijetli dani. "Originalno je bio metalik zelene boje, u nekom trenutku sam Arsen ga je dao obojiti i tonus je time promijenjen. Samim time, nije lako odlučiti u kojem smjeru treba ići restauracija i blizu sam toga da se ta boja zadrži i dalje. Svojevremeno sam Arsena i Gabi zamolio za autograme koji su na sjenilima za sunce, a iza stražnjeg stakla još su uvijek vinili koje sam s Minijem dobio. Jasno, i pjesma koju mu je Arsen napisao stigla je do mene pa ju, eto dijelim s vama. On je s ljudima volio podijeliti riječi i svoje vrijeme", završava Filip pokazujući print. Dijelimo ga s vama, zajedno s fotografijama koje je snimio Vladimir Baće.

 

Pjesma o Mini Morrisu
/U povodu četrnaeste obljetnice omiljenog prometala/

Sve nešto oko mene
izdaja ili korist
ostao mi je vjeran
jedino Mini Morris

Oko nas lebde obnoć
neke stranačke Flitsche
zar zeleno i crno
boje su gubitničke

Svi nešto kao neće
strašne ljubavne mrve
tek ti moj jadni žapče
oduvijek pališ iz prve

I gle u smrt me šalje
voljenog grada tloris
ako me ne izvuče
umorni Mini Morris

Završit će na kolcu
ova kamena glava
u vječnost nek je vozi
stara engleska sprava

Što bolje je neg sjen
domaćeg furgona
za kojim gaziš ti
za kojim gazi ona

Arsen Dedić