Lifestyle

Arnold Schwarzenegger rekao "I'll be back" i odvezao električnu G klasu

Više ništa nije sveto, pa je Kreisel izvadio utrobu G 350d i ubacio kablove, elektromotore i 80 kWh baterija za konačan rezultat - 490 KS, 300 km doseg, 5,6 s do 100 km/h!

Branimir Tomurad |

Kako više ništa nije sveto, pa čak niti najšarmantniji kockasti svemogući "traktor" koji ne poznaje prepreke i zove se Mercedes G klasa, tako je njemačkom tuneru Kreiselu dopao pod ruke jedan primjerak od kojega je izrađen električni prototip. Auto nije na prodaju, a teško da ćete ga oteti vozaču. Naime, vozi ga glavom i bradom Terminator - Arnold Schwarzenegger.

Snaga od 490 KS dovoljna je za čupanje stabala u kombinaciji s pogonom na sve kotače i ostalim blagodatima koje je ova G klasa zadržala. Ponajprije blokade diferencijala. No veliki dio prijenosa je izvađen u stavljeno je nekoliko elektromotora. Veliki paket batrerija od 80 kWh mase 510 kg omogućuje doseg do 300 km. Za auto s masom od 2,6 tona i s Terminatorom za volanom, sasvim zadovoljavajuće.

Brzo punjenje baterija moguće je kao i na ostalim elektroautomobilima, a zapravo jedina razlika koja otkriva su utičnica na mjestu grla za točenje i instrumenti koji su elegantno adaptirani da prikazuju "električne informacije". Postoji li na svijetu električni auto koji je više cool? Teško. Postoji li bizarniji? Teško. No, u slučaju Arnolda Schwarzeneggera ništa nas ne može iznenaditi.

Schwarzenegger je poznati ambasador G klase i puno puta je viđan u njoj. Na stranicama www.kreiselelectric.com jasno je naznačeno da se ovaj auto ne prodaje i da je riječ o prototipu. U Kitzbuhelu je predstavljen uz svu zasluženu medijsku pompu. Arnold ga nije kupio, ali testirat će ga na ulicama Los Angelesa i biti svojevrsni ambasador.

Najveća brzina ove G klase je 183 km/h, a do 100 km/h stiže za samo 5,6 sekundi. za samo 25 minuta puni se do 80 posto napunjenosti baterija. Iako je pomalo perverzno najbolji tetrapak na svijetu podvrgnuti ovakvoj operaciji, ipak nam se sviđa. Dovoljno je bizarno da bude cool. Palac gore za Kreisel!