Auto

Obnovljena Fabia ostaje bez dizelskih motora

Nakon četiri godine na tržištu Škodin je gradski model doživio lagano vizualno osvježenje, nove tehnologije i potpuno benzinsku ponudu motora

Ozren Adamović |

Na ženevskom salonu automobila početkom ožujka Škoda će predstaviti osvježenu Fabiu koja novosti ima i na vizualnom i tehnološkom planu, a promjene su se dogodile i ispod prednjeg poklopca. Promjene dolaze nakon četiri godine na tržištu, kako bi osvježena Fabia lakše držala korak u segmentu u kojem su i novi VW Polo i nova Ford Fiesta.

Vanjske su promjene prilično suptilne. Najuočljivija su tanja prednja svjetla, a izmijenjene su i maglenke. Na popisu opcija po novom su potpuna LED prednja i stražnja svjetla, dok je ponuda lakometalnih naplataka narasla do 18 cola. Škoda još uvijek skriva izgled unutrašnjosti, ali obećaje nove instrumente, kao i dvobojne kombinacije sjedala i trake koje bi trebale oživjeti ugođaj. Sada će i u Fabiji biti dostupan Škodin Swing 6,5-inčni ekran u boji zajedno s navigacijom i povezivosti SmartLink+ koja uključuje Apple CarPlay, Android Auto i Mirror Link za spajanje pametnih telefona. Novost su i USB ulazi za putnike na stražnjoj klupi.

Pod prednjim poklopcem Fabije nema novih motora, ali nema više niti dizelaša. Dosad dostupni 1,4 TDI više se neće ugrađivati u malenu Škodu. Ponuda motora sastojat će se samo od 1,0 trocilindraša. Verzije bez prednabijanja razvijaju 60 i 75 KS, dok one potpomognute turbopunjačem dolaze sa 95 ili 110 KS. Najsnažniji motor jedini je dostupan sa sedmostupanjskim automatikom DSG.

Nakon predstavljanja u Ženevi u ožujku, novu Fabiu u prodajnim salonima možemo očekivati ovog ljeta.