Auto

Aston Martin DBS Superleggera - automobil koji slavi legendarni Concorde

Na 50. godišnjicu prvog leta prvog nadzvučnog putničkog zrakoplova u povijesti, Aston je odlučio pokazati svijetu svoj posebni model njemu u čast

Branimir Tomurad |

Ove godine British Airways slavi 100 godina, ali i 50. je godišnjica prvog komercijalnog leta legendarnog Concordea. Danas je i 16. godišnjica posljednjeg leta 216. Concordea koji je nosio registraciju G-BOAF koji je letio s Heathrowa u Bristol, sa 100 zaposlenika tvrtke koja ga je i proizvodila. Cilj leta bio je muzejski prostor na kojem je Concorde zauvijek ostao. Na fotografiji je Concorde koji je ujedno i posljednji proizvedeni, a iz hangara je prvi puta izišao 1978. godine. Aston Martin tom je prigodom napravio 10 primjeraka posebnog modela DBS.

Taj automobil je bijeli, a na prednjem braniku nosi boje British Airwaysa, baš kao i na krovu, stražnjem spojleru, ali i unutar samog logotipa odnosno Astonovih specifičnih zelenih krila. Ovo nije Astonu prvi puta da svoj model posvećuje nekom legendarnom zrakoplovu, do sada smo vidjeli Vanquish S Red Arrows Edition, vantage Blades Edition, kao i V12 Vantage S Spitfire 80.

Na stražnjim je blatobranima oslikana i registracija Concordea: G-BOAF. Interijer je također poseban, sređen u stilu zrakoplova, s puno detalja posvećenih, moglo bi se reći, nadzvučnoj brzini. Na sjedalima je i logo Concordea. Najbolji detalj svakako su ručice iza volana napravljene od titana. Odmah ćete pogoditi da titan potječe s lopatica Concordeova motora. Tepihe je dizajnirao Sir Terence Conran, baš kao što je to isto radio za Concorde.

Motor od 5,2 litre ima 12 cilindara i 710 KS, što je sasvim dovoljno da osjetite moć Concordea koja upotpunjuje sliku. Aston Martin Bristol prigodno je obećao da će dio sredstava od prodaje ovog modela usmjeriti neprofitnoj organizaciji koja financira djecu slabijeg imovinskog stanja i otvara im vrata inženjerskih zanimanja.