Auto

Aston Martin Lagonda Vision - kašmir, svila i specifičan stil za budućnost autonomne vožnje

Astonov koncept, osim što vozi sam krečući se u smjeru novih trendova, zadržava stilske sitnice koje Aston Martin čine fenomenalnim

Branimir Tomurad |

Aston Martin kao i mnogi proizvođači ušao je u svijet električnih pogona u brliskoj budućnosti. Ponovno otkrivenje Lagonde iskorišteno je kao platforma za nove luksuzne električne modele. Inicijalni koncept pravi je izazivač zbog svojeg dizajna, njegov je oblik nesvakidašnji i tek malo podsjeća na Zagato. Jasno, pritom se komentar odnosi na stražnji dio koji je sve samo ne konvencionalan. Nove Lagonde trebale bi stići za tri godine, a kupe i SUV na tragu ovog dizajna trebaju se pojaviti 2023. godine.

Ono što Aston izdvaja od svih jest njegov stil i luksuz koji donosi zahvaljujući nesvakidašnjem odabiru materijala. poznati dizajner pokućstva, David Snowdon, unutrašnjost je učinio spektakularnom svojim djelovanjem. Neobičan je to miks karbonskih vlakana, kašmira, pa čak i svile. Keramičke pločice zatvaraju ventilacijske rupe, ali i svojim nagibom reguliraju glasnoću zvuka iz audio sustava. Potpuno stakleni krov zaokružuje jedan "kućni" luksuzni dojam.

S tehničke strane, Aston Martin zamislio je doseg od 650 km s jednim punjenjem baterija, ali i četvrtu razinu autopilota. Srećom, zadržava volan kao jedinu vezu čovjeka i stroja, onu kojoj je Aston Martin posvetio svoju trkaću povijest. Prednja sjedala mogu se okrenuti za 180 stupnjeva pa se unutrašnjost pretvara u dnevni boravak za četvero.

Sjedala u stilu naslonjača samo su vrh ledenog brijega, jer Aston najavljuje i concierge servis koji će priskočiti kada putnicima bilo što zatreba. Zaista je teško naći prikladni opis za ono što Aston Martin predstavlja, ali jedno je sigurno: već se jako dugo nitko nije tako daleko i duboko poigrao koncepcijom unutrašnjosti vozila. Posljednji puta to je bilo krajem 1990-ih s pojavom prvih jednovolumena, prisjetit ćete se.