Auto

Otkriven Audi e-Tron GT Concept - auto pokraj kojeg Tesla Model S izgleda obično

Audi je novim GT konceptom na struju pokazao da dolaze uzbudljiva vremena, ne samo zbog pogona, već i vremena novog iskoraka u dizajnu marke

Branimir Tomurad |

Novi Audi e-tron GT otkriven je u Los Angelesu i, može se reći, odmah je postao tvrdi orah za Teslu model S. Iako je službeno riječ tek o konceptu, jasno je kao dan da je riječ o visokorazvijenom automobilu koji je jako malo udaljen od serijske proizvodnje. Trebao bi se pojaviti možda već sljedeće godine i bit će drugi Audi na struju. Podsjetimo, upravo su u tijeku testne vožnje e-tron SUV-a u Arapskim emiratima i prvi izvještaji novinara čine se vrlo pozitivnima.

Audi planira već 2025. imati čak 25 modela na struju. Novi e-tron GT dijeli 60 posto dijelova s Porscheovim Taycanom. Električni motor ima 590 KS, a okretni moment od oko 900 Nm (još nije potvrđen podatak) djeluje monstruozno. Ukratko, bit će puno snažniji i potentniji od Audijeva najjačeg modela R8 V10. Ubrzanje do stotke trajat će svega tri i pol sekunde. Impresivno, baš kao i kod konkurencije koja pokazuje da električni auti imaju neke aseve iz rukava. Najjači konkurent svakako je Tesla Model S.

Sama baterija od 96 kWh ima mogućnost jako brzog punjenja od 350 kW, što znači da se do 80 posto kapaciteta napuni za svega 15 ili 20 minuta. Pogon ima i vektoriranje momenta pa će novi GT skretati uz pomoć raspodjele okretnog momenta na kotačima koji mu u tome pomažu kako bi ostvario brže i sigurnije prolaske zavojima.

Dizajn je zapravo najzanimljiviji detalj jer toliko mišića iz Ingolstadta nismo vidjeli odavno. Naime, Audi je odlučio svoj GT učiniti upadljivim, pa čak i pomalo naprasnim. Sasvim opravdano, rekli bismo. S druge strane, stoji i kritika daje elektrifikacija bila prilika da automobilski dizajn napravi revoluciju, ali evolucije poput ove puno su češće i prisutnije, kod svih proizvođača. Svejedno, Audi je svoj zadatak s crtanjem napravio izvrsno. Ovaj će auto oduzimati dah prolaznicima.

Novi e-tron GT koncept vozi na 22 cola, ima središnji vijak, ali ta će se šminka zamijeniti s klasičnih pet vijaka. Bit će stavljene i normalne kvake vrata. Svi logotipi su osvijetljeni LED-icama, a zgodno je pogledati i proporcije. Ako ste mislili da je Audi A7 nizak i elegantan evo još jednog podatka. Ovaj je auto niži još pet centimetara! Prednja je hauba izuzetno niska jer ispod nema klasičnog motora pa ćete te proporcije doživjeti tek kada ga vidite uživo, jer na slikama je to doista teško prikazati.