Auto

Sportski tretman i za Audi Q2

Na salonu u Parizu Audi je predstavio i najsnažniju inačicu svojeg kompaktnog SUV-a

Vladimir Baće |

S obzirom na popularnost SUV modela ne čudi i rastuća potražnja za njihovim sportskim inačicama. Audi je u Parizu predstavio i najmanjeg člana svoje SQ linije sportskih SUV vozila. SQ2 pogonjen je četverocilindričnim dvolitrašem kojeg poznajemo iz Golfa R, snage 296 KS. Uz Audijev quattro pogon i sedam brzinski S tronic mjenjač kompaktni SQ2 ispaljuje se do stotke za ispod 5 sekundi uz maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h. Zahvaljujući aktivnoj raspodjeli momenta SQ2 može aktivno upravljati karakteristikama pogona, poput raspodjele momenta između prednje i zadnje osovine, tijekom vožnje.

Za kočenje će se pobrinuti povećani kočioni diskovi promjera 340, odnosno 310 mm, dok je ovjes doživio dorade u vidu novih opruga te cijeli automobil sada "sjedi" 20 mm niže. Iako izvana izgleda slično običnom Q2 sa sportskim paketom, razlika je vidljiva u novoj prednjoj maski i nešto agresivnijem braniku. LED prednja svjetla sada su dio serijske opreme, kao i krovni spojler te ispušni sustav s četiri ispušne cijevi. Unutrašnjost odiše sportskim luksuzom, s detaljima u brušenom aluminiju i sportskim sjedalima u seriji.

SQ2 se uključuje na tržište kako ozbiljan konkurent modelima poput Mercedesa AMG GLA 45, ostaje za vidjeti hoće li se Audi zaustaviti na SQ modelu ili kompaktni Q2 čeka i RS tretman.