Auto

Na aukciji 75 automobila sina vladara Ekvatorske Gvineje zbog - korupcije

Švicarske vlasti oduzele su 75 automobila i namjeravaju nakon prodaje uložiti sav novac u socijalne programe

Branimir Tomurad |

Ekvatorska Gvineja je mala država, veličine pola Hrvatske, ispod Kameruna i iznad Gabona. Specifična je po tome što je to jedina afrička država gdje je službeni jezik Španjolski jer je bila španjolska kolonija, ali i po tome što vladar ima razmetnog sina koji je oprani prljavi novac trošio na superautomobile. Naime, Švicarske vlasti koje su ih oduzele povezale su ga s koruptivnim radnjama pa će Bonhams 75 puta lupiti čekićem da se auti prodaju, a novac se uloži u socijalne programe.

Kako mu je to uspjelo svjedoči njegova pozicija ministra poljodjelstva. Naime, Teodoro Nguema Obiang na sumnjiv je način stjecao novac i kupovao aute koje nije držato u svojoj zemlji već u Švicarskoj. Od tih 75, 26 Ferrarija, Lamborghinija, Rollsova, McLarena i njima sličnih izloženo je u Bonmont golf country klubu u švicarskom gradu Cheserexu.

Najljepše je što nema rezervne cijene, odnoso u prijevodu, ako najviša ponuda za neki auto bude i smiješna, auto će se po toj cifri prodati! Kolekcionari iz čitave Europe i svijeta trljaju ruke jer će moći kupiti po realnim cijenama ono što ih zanima. A nakon 40 godina prljave kouptivne vladavine, ima se što i kupiti!

Dragulj kolekcije je bijeli Lamborghini Veveno Roadster koji vrijedi oko pet milijuna eura, a po prvi puta ga je moguće kupiti na nekoj aukciji. Stoga, pažljivo pratimo Bonhamsovu aukciju jer se ovakva kolekcija rijetko nađe na ponudi...