Auto

U Bugarskoj otkriveno 11 novih BMW-a E34 "kamatarki" - aukcija ide, cijena oko 15.000 eura!

U Bugarskoj su otvorili staro skladište koje krije veliko iznenađenje - čak 11 netaknutih BMW-a E34

Branimir Tomurad |

Nije šala, ovo su glanc nove "kamatarke" koje već godinama stoje u jednom skladištu u Bugarskoj, obavijene zaboravom i velom tajne kako su tamo uopće dospjele. Fotografije su obišle internet, a svi pišu kako je netko morao imati jaku amneziju da zaboravi na 11 potpuno novih automobila sve ove godine. Navodno su trebale biti dio rent-a-car flote, no nitko nije informacije potvrdio.

Zanimljivo je da su svi auti iz skladišta redovito održavani - mijenjane su tekućine i redovito su upaljeni kako bi motori malo radili. Nikada niti jedan, čak niti na jedan jedini dan, nije bio registriran. Osim verzije priče s rent-a-carom kruži i jedna s bugarskim ministrom poljoprivrede prema kojoj je ton trebala biti flota ministarstva, no dotični ministar je preferirao Mercedes-Benz. Navodno je taj bivši ministar otkupio skladište, a zatim ga prodao Alexanderu Germanovu, koji je sa skladištem dobio i sadržaj odnosno "kamatarke".

Misteriozno je sve oko tih automobila, a odmah možemo reći kako se u skladištu ne krije niti jedan M5. Naime, uglavnom su to modeli 520i, s pokojim 525i. Svejedno, može se reći kako je ovo vjerojatno 11 najočuvanijih "kamatarki" na svijetu iako su izgrebane i oštećene zbog stajanja. Usto, tvrda skorena prašina ostavila je također traga. Zanimljivo, moći ćete ih se čak i dočepati. Naime, navodno će biti organizirana aukcija i očekuju se cijene od oko 15.00 eura po primjerku.

Samo da se napomene: nikada nisu bile registrirane i to je ogroman problem. Zbog neudovoljavanja emisijskim normama današnjice neće ih biti lako "legalizirati", a nade entuzijasti širom svijeta polažu u neku vrstu klasične registracije koja u pravilu zaobilazi zakone koji vrijede za nove automobile. S druge strane, još nisu dovoljno stare da se registriraju kao oldtimeri, barem kod nas. Jedva čekamo aukciju, ako zbog ničega, onda zbog znatiželje. Za one mlađeg datuma, evo i objašnjenja nadimka: svaki "kamatar" s naših prostora koji drži do sebe u 1990-im je godinama vozio BMW E34...