Auto

Električni i autonomni BMW-ov crossover stiže 2021.

BMW je prikazao prilično mutnu skicu nečega iz čega će za tri godine nastati serijska verzija potpuno električnog modela iNext

Ozren Adamović |

Za tri godine BMW će predstaviti iNext, potpuno električni automobil koji će se proizvoditi u njihovoj tvornici u Dingolfingu. BMW-kaže kako će njegovi glavni aduti biti električni pogon i autonomna vožnja. Sljedeće godine na redu će biti "vizija" što u posljednje vrijeme u BMW-ovom svijetu znači koncept vrlo blizak serijskom modelu. Ako je suditi po onome što se vidi na objavljenoj skici, riječ će biti o crossoveru. Linija prozora podsjeća na BMW-ove "bubrege", a uočljive su i sličnosti s modelom i3. iNext će imati doseg od 480 kilometara s jednim punjenjem baterije, iako je BMW rekao na salonu automobila u Detroitu kako će njegov Teslin rival imati doseg od najmanje 700 kilometara.

Kao i Teslini modeli, iNext mora biti ne samo električan već i autonoman. Do 2025. BMW želi imati 25 modela s potpunim ili djelomičnim električnim pogonom u ponudi. Plan je između 15 i 25 posto prodanih automobila s nekim oblikom elektrifikacije što bi trebalo biti oko 500.000 primjeraka godišnje. Za buduće "električare" BMW je zaštitio čitav raspon imena od i1 do i9 i od iX1 do iX9.