Auto

BMW X7: napokon stiže veliki SUV s tri reda sjedala

Nismo ljubitelji velikih SUV modela, ali činjenica je da je BMW predugo čekao sa X7 - nekoliko je prototipova završilo u rukama novinara preko bare, prenosimo njihove dojmove

Branimir Tomurad |

BMW je predugo čekao s modelom X7, ali sudeći prema dojmovima nakon vožnje još nedovršenog modela čini se kako ga krase sve osobine kojima se i inače BMW može pohvaliti. Za samo četiri mjeseca počinje proizvodnja u Južnoj Karolini, a nekoliko je sretnika pozvao na lokaciju da isproba dinamiku novog X7. S obzirom da BMW nije želio napraviti povećani X5, sudeći prema komentarima inženjera i vrhuške tvrtke, čini se kako se čekanje na X7 isplatilo jer ga krase sve one osobine koje su karakteristične za BMW.

Zanimljivo je da ne izgleda nezgrapno ni preveliko, iako linija krova otkriva glavnu novost u "prtljažniku" koji sadrži treći red sjedala. Točne dimenzije još su tajna, ali zato nije tajna da je narastao preko pet metara. Međuoosovinski je razmak dulji. Zanimljivost su i sjedala u drugom redu koja u opciji mogu biti strogo podijeljena za maksimalni luksuz dvije osobe.

Nažalost, fotografiranje unutrašnjosti nije bilo dozvoljeno, a i velika je njega većina maskirana da se ne vidi konačan izgled. Instrumenti su, jasno, digitalni, pa su narančaste kazaljke otišle u povijest. Na središnjem tunelu su nove kontrole infotainmenta. Novi X7 vozi na zračnom ovjesu, sve je ovješeno na dvostrukim viljuškama i sprijeda i straga, stoga i ne čudi ne samo veliko očekivanja kvalitete dinamike vožnje, već i sjajni komentari nakon nekoliko krugova na stazi i izvan nje.

Pod poklopcem će biti trolitreni dizelaši (točnije, dva) te trolitreni benzinci (također dva), a kralj ponude je 4,4-litreni V8. Dobra vijest je da je BMW sve fokusirao voznim osobinama. Reakcije na gas su brze, servoupravljanje precizno i s dovoljno povratnih informacija, nema naginjanja niti se X7 čini uznemirenim kada velikom brzinom vozite lošim terenom. Svi su komentari pozitivni, a očekivanja ispunjena.

Dok ne predstave gotov model, s vama dijelimo galeriju fotografija. Sve dojmove i čitav tekst možete pročitati na www.autoblog.com