Auto

Bosch razvija hologramski displej za automobile

Baš kao u Zvjezdanim stazama, ispred očiju će nam iskakati upozorenja koja "lebde" u prostoru...

Branimir Tomurad |

Digitalni displeji već su stara vijest, ali Bosch upravo radi na novoj varijanti koja bi trebala dodatno oplemeniti automobilske unutrašnjsoti. Naime, praktički bi se pojavljivali hologramski prikazi ispred očiju vozača koji će izazvati puno bržu reakciju i koje je zaista nemoguće previdjeti. Bosch je prvi predstavio virtualni kokpit, on je predstavljen u Audiju TT i specifičan je po tome što se može programirati, odnosno što vozač može mijenjati prikaze.

Novi displeji koristit će pasivnu 3D tehnologiju koja se ne oslanja na praćenje očiju ili korištenje google naočala, već doslovce "pluta" u prostoru između instrumenata i volana. To će u potpunosti u budućnosti zamijeniti dvodimenzionalne ekrane.

Bosch vjeruje da je tržište displeja toliko snažno da će se sa 15 milijardi dolara dvostruko povećati već do 2025. godine. Nova tehologija može se dodati na postojeće 2D displeje, može imati kontrolu glasom ili dodirom, čak s povratnim haptičkim osjetom.

Čini se da Bosch sve to razvija u suradnji s Jaguarom i Land Roverom na sveučilištu Cambridge. Jasno, Bosch je najavio puno više detalja za Frankfurt.