Auto

Cupra predstavila električni natjecateljski bolid

Seatova podmarka Cupra predstavila je svoj prototip električnog natjecateljskog automobila za buduću E TCR klasu električno pokretanih natjecateljskih limuzina

Vladimir Baće |

SEAT je marka s dugogodišnjom tradicijom sudjelovanja u "touring car" seriji, zaključno sa poslijednjom TCR klasom automobila. Predstavljanje nove pod marke, CUPRA, koja će odsad biti zasebna pod marka sportskih automobila, iskorišteno je i za predstavljanje novog natjecateljskog bolida. U skladu s modernim trendovima, Cupra e-Racer, električno je pokretana natjecateljska limuzina koja predstavlja budućnost te klase.

U iščekivanju službenog predstavljanja E TCR klase na skorašnjem sajmu u Ženevi, Cupra e-Racer donosi pogled u budućnost natjecateljskih limuzina. Tradicionalni benzinski motor zamijenjen je elektromotorom snage 300 kW, odnosno 402 KS, koji može kratkotrajno isporučiti čak 670 KS. Baterijski litij-ionski paket kapaciteta je 65 kWh što bi trebalo biti dovoljno za kratki format utrka.

Aerodinamika je tipična za moderne natjecateljske limuzine uz određene modifikacije kako bi se udovoljilo zahtjevima za hlađenjem baterijskog paketa i elektromotora. Za razliku od dosadašnjih TCR bolida, Cupra e-Racer ima stražnji pogon. Iako još nije poznato kada bi mogli gledati prve utrke E TCR serije, ovakav razvoj mogao bi ukazivati i na buduće cestovne električne automobile visokih performansi marke Cupra.