Auto

DS predstavlja elektrifikaciju game i povratak 4x4 pogona

Nova gama marke DS započeta je s modelom DS7 Crossback, no u Parizu su upravo predstavljene i hibridne te električne inačice modela DS3 Crossback i DS7 Crossback

Vladimir Baće |

DS, luksuzni ogranak grupe PSA i marke Citroën, na salonu u Parizu predstavio je i novi plug-in hibrid baziran na novim DS7 Crossback te potpuno električni DS3 Crossback E-Tense.

DS7 Crossback E-Tense hibrid je s mogućnošću punjenja (plug-in) koji kombinira 197 Ks snažan 1,6 litarski turbo benzinac s dva elektromotora snage 108 KS. Dok jedan pogoni prednju osovinu, drugi je smješten na stražnjoj, što ovom modelu daje pogon na sve kotače. Uz osam brzinski automatski mjenjač, DS7 Crossback E-Tense ubrzava do stotke za 6.5 sekundi ali i omogućuje četiri različita načina rada pogonskog sustava, od onog sportskog, s maksimalnom snagom, pogona na sve kotače ili čisto električnog pogona. Zahvaljujući relativno kompaktnoj bateriji kapaciteta 13.2 kWh, E-Tense ne gubi prtljažni prostor u odnosu na klasičnu inačicu DS7 Corssback-a.

Baziran na novoj CMP platformi grupe PSA, koja će biti baza za novi 208 ali i novu Opel Corsu, novi DS3 Crossback doveo je gradski kompakt marke DS u SUV vode. Ono što je zanimljivo za novu platformu je integrirana opcija potpune elektrifikacije na svim modelima. Tako je DS predstavio i novu E-Tense inačicu novog kompaktnog SUV-a, DS3 Crossback, koji je opremljen 100 kW snažnim elektromotorom i baterijskim paketom kapaciteta 50 kWh. Prema novom WLTP ciklusu to je dovoljno za domet od oko 330 km, no uz brzi 100 kW punjač istu je moguće napuniti do 80% kapaciteta u svega 30 minuta. Kako nije riječ o konceptu, već o najavi produkcijskog modela, tako novi DS3 Crossback E-Tense možemo očekivati na tržištu krajem sljedeće godine.

Novi modeli DS predstavljaju samo početak jer očekuje se šest novih modela u sljedećih šest godina. Svaki od njih će imati i neku vrstu električne ili hibridne opcije, a od 2025. godine više neće biti isključivo benzinskih ili dizelskih modela.