Auto

Mercedes potvrdio: stiže električna G klasa!

Čini se da ćemo najdugovječniji automobil s pogonom na sve kotače viđati i dalje, jer G klasa prati trend i vozit će na struju

Branimir Tomurad |

Mercedes je najavio još 10 električnih modela u roku od dvije godine. Neke smo vidjeli, neke najave iščekujemo, ali najveće je iznenađenje objava da je G klasa na struju ne samo moguća, već vrlo vjerojatna. Sascha Pallenberg, šef digitalnog razvoja Mercedesove sestrinske tvrtke Daimler, citirao je novog šefa kompanije Ola Kalleniusa koji je jasno i glasno rekao da će postojati "varijanta G klase s nultim emisijama" na kongresu Automobilwoche.

Mercedes bi mogao upotrijebiti vodik kao tehnologiju za takvu G klasu, ali Kallenius je jasno rekao da će taj model biti na struju. Svejedno, takva će se G klasa prodavati uz benzinske i dizelske varijante, odnosno neće isključiti klasične pogone. Nameće se samo pitanje, tko ili što može dokrajčiti neuništivu G klasu? Taj model punih 40 godina prkosi vremenu!

Mercedesu neće biti lako, jer G klasa je poprilično težak automobil i jedan od najtežih koje uopće danas možete kupiti. To znači da će za prihvatljiv doseg morati imati golemu i tešku bateriju. Hoće li ju to "gurnuti" preko 3500 kg najveće dopuštene mase? Ona zasigurno neće težiti baš toliko, ali povlači se pitanje nosivosti, odnosno vožnje s vozačkom dozvolom B kategorije.

Ako se sjećate, Arnold Schwarzenegger naručio si je električnu G klasu kod tvrtke Kreisel. Kao guverner Kalifornije, on se njome vozio, ali koliko je poznato to je doslovce prototip, odnosno Kreisel nije napravio još jednu iako je to bilo planirano. Što se tiče trahjnosti G klase, Kallenius je sve rekao: "mislim da će zadnji Mercedes na svijetu ostati G klasa". Svakako pogledajte video o tome kako se radila Arnoldova G klasa!