Auto

I Ferrari je pokleknuo - stižu hibridni modeli za dvije godine!

Prvi hibrid V8 i elektromotora trebao bi imati Ferrarijev SUV koji će se pojaviti vrlo brzo

Branimir Tomurad |

Sergio Marchionne, šef Ferrarija i poznati kritičar električne mobilnosti za britanski je AutoExpress izjavio kako se u budućnosti može očekivati hibridni Ferrari. Kako je 488 star tek dvije godine, entuzijasti i industrija predviđaju kako će prvi takav sustav imati nadolazeći Ferrarijev SUV. Osim V8 motora pokretat će ga i elektromotor, ali ne na način na koji se pokreće, primjerice, LaFerrari, već više kao konvencionalni hibridni auto.

Nema detalja o dosegu niti ciljevima koje bi takav sustav trebao postići, osim da mora biti konkurentan postojećim sustavima na cesti. Usto, poznato je da će 2020. godine propisi o ispušnim plinovima biti gadni neprijatelj neelektrične energije na kotačima. Izuzetak tim pravilima su proizvođači koji proizvedu manje od 10.000 vozila godišnje, no to bi moglo zakačiti Ferrari koji trenutačno prodaje 8400 automobila godišnje pa je za sada izuzetak. Ako pogledamo procvat Porschea u prodajnom smislu, koji se dogodio pojavom Cayennea, Ferrari bi lako mogao probiti granicu od 10.000 prodanih vozila i naći se u problemu. Upravo zbog toga hibridni model je jedina opcija za nastavak rasta tvrtke iz Maranella.

Prije nego se šokirate i potražite spas u šok sobi ispod postera Ferrarija F40, imajte na umu jedno: Marchionne je pred dvije godine na pitanje novinara hoće li Ferrari napraviti SUV, rekao "da, ali samo ako me prije toga upucate". Usto, više je puta natuknuo kako će svaki Ferrari od 2019. nadalje imati nekakav "hibridni element". Sergio je oduvijek sklon cinizmu i dobroj šali pa tko zna, možda je i ovoga puta "pustio balon" kojem ćemo se za koju godinu smijati...

Foto: Car magazine; Video: Autowrap