Auto

Mercedesova legendarna kocka poput kukca u jantarnom bloku

Prije premijere nove G-klase na salonu u Detroitu Mercedes je izložio prvu generaciju iz 1979. zarobljenu poput kukca u jantaru

Ozren Adamović |

Uz najveću svjetsku instalaciju sintetičke smole, Mercedes Benz u središte pozornosti stavlja svjetsku premijeru nove G-klase koja će u slijediti 14. siječnja 2018. na salonu automobila u Detroitu. Od danas ogromna kocka boje jantara izlivena od 44,4 tona sintetičke smole ukrašava ulaz u Cobo Hall, izložbenu dvoranu NAIAS-a. U jantaru je zarobljena G-klasa iz prve proizvodne godine, 1979. Instalacija simbolizira bezvremensku legendu off-roada i svjesno upućuje na prirodni fenomen insekata očuvanih u jantaru. Kao i njihov genetski materijal, DNA prve G-klase također je sačuvan i prenosi se s generacije na generaciju. Ovi se geni nalaze i u novoj G-klasi i prenose karakteristična svojstva najdugovječnijeg modernog Mercedesa: legendaran dizajn, neuništiva nadmoć na terenu i izvanredna udobnost vožnje na cesti.

Mercedes 280 GE iz 1979. nalazi se u kvadratnom bloku u dinamičnom položaju. To daje dojam da je zapljusnuta bujicom sintetičke smole tijekom vožnje po terenu, u svom prirodnom staništu i zarobljena - kao kukci u jantaru prije nekoliko milijuna godina. Kvadratni blok dug je 5,50 metara, širok 2,55 metara i visok 3,10 metara. Trebalo je 90 dana da se izlije od 44,4 tone sintetičke smole. Svakog je dana blok rastao u visinu za oko tri centimetra. Nakon salona u Detroitu kvadar će biti izložen i na drugim tržištima prilikom predstavljanja nove G-klase.

Fotografije nove G-klase iscurile su na internetu prošli tjedan, a o tome više možete pročitati ovdje.