Auto

Volite GTI dezen i lopticu za golf na ručici mjenjača? Evo komu možete zahvaliti...

Njeno je ime Gunhild Liljequist, a prije nego što je 1964. došla u Volkswagen, bavila se dizajnom porculana i kutija za bonbonijere

Branimir Tomurad |

Neke su stvari ušle u legendu, baš kao karirana sjedala i golf loptica na ručici mjenjača. Iza svega stoji gospođa Gunhild Liljequist koja je u Volkswagen stigla još 1964. godine, na mjesto dizajnera za boje, detalje i dezene. ona je bila oduševljena britanskim tkaninama u sličnim uzorcima zbog njihove kvalitete, debljine i izgleda, pa je odlučila predložiti sličnu tkaninu za GTI. Crna i crvena bile su joj pojam za sportski automobil i, povijest pokazuje i dokazuje, bila je u pravu.

Zanimljiva je i priča kako je golf loptica dospjela na ručicu mjenjača. Naime, to je doslovce bila "bačena ideja" na jednom od sastanaka i uhvatila je plodno tlo. Svima se svidjelo, a danas je GTI nepojmljiv bez tog detalja. Gospođa Liljequist umirovljena je 1991. godine i nakon njezinog odlaska GTI je imao čak i malu krizu identiteta, ponajviše zbog performansi koje su s godinama slabile, dok nije stigla Petica GTI.

Zanimljivo je da je prije Volkswagena radila za nekoliko tvrtki gdje je dizajnirala porculan i kutije za bonbonijere.