Auto

Hispano Suiza Carmen: duh prošlosti u potpuno novom tijelu

Budućnost se nekada inspirira prošlošću, a slavna marka snažnije je od svih upotrijebila taj pristup...

Branimir Tomurad |

Nakon nekoliko sramežljivih fotografija koje su tek dale naslutiti što se novoga krije iza legendarne marke, napokon su vani prave fotografije čitavog, gotovog automobila. To je novi električni hiperluksuzni grantourer. Ima 1019 KS i izgleda vrlo retro-futuristično.

Oblik kapi kao u zlatno doba art-decoa vuče svoje linije sa Dubonnet Xenie. Naravno, samo izgledom jer je novi auto puno brži i u skladu s vremenom. Oba modela imaju skrivene stražnje kotače, a novi ima otpor zraka od samo 0.325 Cd, što je manje nego na Porscheu 918 Spyder ili recimo Koenigseggu Agera R.

Pogledate li stražnji kraj, svjetla vire iz crne duplje baš kao biseri iz školjke, kažu. Unutrašnjost je u tom smjeru okićena kožom, vrhunskim audio sustavom, a najveća je brzina limitirana na 250 km/h. Za manje od tri sekunde sprinta do stotke, a baterijski paket omogućuje oko 400 km dosega s jednim punjenjem.

Cestovno testiranje Carmen trebalo bi se dogoditi sredinom godine, a prvi novinari vozit će ju u listopadu. Imajući na umu da je ovaj automobil prije samo devet mjeseci bio ideja na papiru, rođenje nas je ugodno iznenadilo. Španjolska tvrtka već uzima prednarudžbe. Cijena je milijun i pol eura. Samo će 19 primjeraka biti izrađeno od 2019. do 2021. godine.