Auto

Hyundai pokazao samo tračak novog električnog koncepta - 45

Brojčana oznaka, točkasta svjetla, štih 1980-ih koji se u dizajnu jasno ističe... čini se da ćemo rado pričekati otkrivanje u Frankfurtu!

Branimir Tomurad |

Pravo iznenađenje iz Hyundaija zove se 45! Frankfurtski salon mogao bi nas natjerati da opet poželimo VHS rekordere i tada popularnu "Povratak u budućnost" temu u apsolutno svakoj stvari. Danas možda imamo festival struje, ali tada smo dobili LED diode (doduše ne odmah bijele i plave), rekordere, odašiljače velike snage, turbomotore smo omasovili... Možda je netko zaključio da 1980-e nisu bile "trash" već nešto cool.

Pogledajte samo stražnji kraj Hyundaijeva koncepta i recite da nije cool. Nema trčeće svjetlo kao Pontiac Trans Am, ali jasno je kako dizajn nakon već iscrpljenog ponavljanja detalja iz 1960-ih i 1970-ih ulazi u sljedeće desetljeće! ime "45" nije odabrano samo tako, jer u Torinu je 1974. predstavljen prvi Hyundai - Pony. Radili su ga Giorgetto Giugiaro i Italdesign, a iako je izgledao rezervirano pa i malo konzervativno, zapravo je temelj carstva koje je Hyundai kasnije postao. Taj broj vezan je uz tipsku oznaku Ponyja.

Nije baš poznato da je Giugiaro napravio dizajn za Hyundaijev Coupe. Iste je godine predstavljen, također u Torinu na salonu. Kako model nije odmah zaživio, Talijani su dizajn iskoristili kao inspiraciju za jedan auto kojeg su crtali sedam godina kasnije. Nagradno pitanje glasi: koji? DeLorean DMC-12. To zasigurno niste znali!

Konceptni auto 45 bit će temelj EV kampanje "Style Set Free". Priprema se platforma E-GMP za 2021. godinu, ali se čitava filozofija širi i izvan automobila kao sredstva pokretanja, odnosno na život, posao, pa i kućanstva. Bit će zanimljivo pričekati što je naumio Hyundai...