Auto

Uskoro stiže Hyundai Kona sa 250 KS!

Nakon uspjeha Hyundaija i30 N sportski odjel korejskog proizvođača posvetio se širenju ponude, a na red bi mogao doći kompaktni SUV Kona

Ozren Adamović |

Ako uprava Hyundija da zeleno svjetlo kompaktni SUV Kona dobit će svoju sportsku verziju označenu slovom N. Prvi čovjek N-odjela Hyundaija Albert Biermann otkrio je kako je svojim inženjerima naložio da naprave testni model Kone N, a kao pogonski motor da koriste dvolitreni turbobenzinac iz modela i30 N.

Kao i i30 N, Kona N imat će prednji pogon, a iz većeg brata dobit će i mjenjač. S obzirom na manje dimenzije i masu u SUV će se najvjerojatnije ugrađivati slabija verzija motora koja razvija 250 KS što je značajno više od trenutno najsnažnije Kone koju pokreće 175 KS snažan motor. Još nije poznato hoće li Kona dobiti i elektronski prednji diferencijal kakav ima i30 N Performance. Ono što će zasigurno dobiti je agresivniji izgled koji će najvjerojatnije uključivati stražnji difuzor, maleni krovni spojler i istaknute ispušne cijevi.

Ostali modeli koje N-odjel planira su Veloster N koji će se prodavati samo u SAD i Koreji, dok će u Europi biti dostupan i30 N Fastback. Što se tiče i20, on je upravo doživio manji facelift, pa je vrlo vjerojatno kako ćemo na njegovu sportsku inačicu morati pričekati novu generaciju koja stiže 2020. Pored toga, N-odjel planira uvođenje modela označenih kao N Line koji će imati slabije motore, ali će dobiti dorađen ovjes i agresivniji izgled. Takvi modeli bit će predstavljeni do kraja ove godine.