Auto

Karma Automotive SC1 - koncept spreman za Pebble Beach

Ekskluzivno okupljanje za svjetsku kremu na kotačima ove će godine dobiti još jedan zanimljiv koncept za razgledavanje

Branimir Tomurad |

Karma SC1 Vision Concept prvo je otkriven na šangajskom salonu automobila 2019. godine, a potvrđeno je da dolazi na Pebble Beach. Kako ekskluzivna VIP okupljanja poput spomenutog imaju sve veći značaj, sve je veći broj manufaktura odnosno proizvođača trudi se dovoziti sve svoje najbolje automobile na travnjake umjesto pod svjetla salona.

Ovaj nam je auto najpoznatiji iz vrhunske igrice Gran Turismo, ali značka Karme ipak je malo više od toga. Taj "boutique" proizvođač tvrdi da ovaj auto pokazuje dizajn i tehnologiju koja može biti dio budućnosti autoindustrije. Oblik je inspiriran Hughesom H-1, trkaćim modelom zrakoplova iz 1930-ih godina. Izostanak krova, dugi i položen okvir vjetrobrana, stražnje grbe iza vozača i suvozača te nevjerojatni golemi kotači i patentirana škarasta vrata drukčija od svih njegove su glavne značajke.

U unutrašnjosti je kokpit koji strogo dijeli vozača i suvozača. Vidi se karbonsko pletivo, sve je puno egzotičnih detalja, kovanog aluminija i sitnica koje oduzimaju pogled. pomalo podsjea na Lamborghini u izvedbi, kažu.

U teoriji ovaj koncept ima elektromotor, a baterije bi trebale biti u karoserijskom tunelu. Osam radara, šest lidara i šest vanjskih kamera u stvarnosti bi mogli omogućiti punu autonomnu vožnju. Samo da podsjetimo, takva razina autonomije još ne postoji, ali lijepo je znati da je netko sve to već smjestio u auto. Tu su i 5G konektivnost, biometrijsko prepoznavanje i neslućene mogućnosti personalizacije...