Auto

TAG - Porsche turbo V6 motor - direktno s F1 staza na cestu

Prijenos tehnologije sa F1 staza na cestu čest je prodajni adut, no jedna kompanija nudi automobile opremljene motorima koji su doslovno odradili nekoliko F1 utrka.

Vladimir Baće |

F1 motor u cestovnom automobilu ambicija je mnogih proizvođača. Dok Mercedes trenutno radi na cestovnom hiperautomobilu koji će koristiti motor baziran na onom iz Mercedesovog F1 bolida, jedna kompanija je odlučila otići korak dalje i predstaviti automobil koji koristi "umirovljene" F1 motore iz osamdesetih. No, prvo malo povijesti.

Sredinom osamdesetih godina Porsche je u suradnji s kompanijom TAG proizveo motor za McLARENOV F1 bolid. Tijekom razvoja ovog V6 agregata korišten je jedan modificirani cestovni 911, točnije turbo model 930, u koji je ugrađen testni F1 motor kako bi s njime napravili dio testiranja i na cesti. Taj Porsche 930 danas možete vidjeti u muzeju, dok je njegov 1.5 litarski V6 motor pogonio McLARENOVE bolide do tri naslova svjetskih prvaka i 25 pobjeda. Tu na scenu nastupa kompanija Lazante, poznata po modificiranju McLARENA P1 GTR, koja je uspjela otkupiti nekoliko ovih motora i odlučila napraviti "remake" originalnog testnog Porschea 930.

Klasični 911 s motorom iz F1? Zvuči kao ludost, no ipak je riječ o reinkarnaciji automobila koji postoji, i cijeli projekt sa sobom nosi dobru dozu kolekcionarske ludosti te nije odveć bitno kako će se taj automobil voziti. Kako je riječ o F1 motoru, nije niti odveć masivan, te bi mogao biti osjetno lakši od originalnog turbo boxera.

Najzanimljiviji detalj je da je ovdje riječ o korištenim motorima, tako da će svaki automobil dolaziti s popisom utrka na kojima je ugrađeni motor nastupao. Ono što nije još poznato maksimalna je snaga motora. U natjecateljskom izdanju V6 motori bili su snage od 650 do čak 1000 KS, doduše uz uporabu specijalnih goriva. Cestovna izvedba će biti osjetno slabija, no rezultat će, ne sumnjamo, biti spektakularan. Cijena, nepoznata, no ako morate pitati...