Auto

Porsche ne skriva namjere da napravi sportsku osobnu letjelicu s Airbusom i Italdesignom

U strategiji 2025 Porsche navodi razvoj letećih automobila u kojoj će "oblikovati budućnost sportskog automobila"

Branimir Tomurad |

Porsche nije samo zainteresiran za ideju automobila koji lete, već su ideju u Stuttgartu čak uvrstili u "Strategiju 2025" koja će oblikovati budućnost sportskog automobila. Iako se neće već za sedam godina vidjeti kako Porschei lete iznad ceste, šef prodaje za čitav svijet Detlev von Platen za Roadshow je otkrio da "inženjeri već rade na ideji letećeh Porschea, ali to je u jako ranoj fazi."

Von Platen je jasno naznačio da je u fokusu marke napraviti "leteći sportski auto". Definicija je takva da bi takav leteći stroj, iako bi letio potpuno autonomno, ipak vozaču dopustio da malo preuzme kontrolu i uživa u letenju. Trend je takav da se uvelike razmišlja o letjelicama kao rješenju za gradske prostore. napomenuo je i kako iz Zuffenhausena treba oko 30 minuta cestom do Stuttgartske zračne luke, dok bi zrakom trebale tek četiri minute.

Barem smo 10 godina udaljeni od letjelica za osobnu gradsku upotrebu. Prošle su godine Italdesign i Airbus zajednički napravili koncept Pop.Up kojeg su predstavili na ženevskom salonu, a ove se godine pridružio i Audi pa je koncept dobio još dulje ime - Pop.Up Next. Daimler je uložio u Volocopter kojeg je napravila start-up tvrtka iz Njemačke. Geely je kupio tvrtku Terrafugia, također usmjerenu razvoju letećeg prijevoznog sredstva za gradove. Čini se da će ubuduće autosaloni biti još zanimljiviji. Svakako pogledajte i prošlogodišnji video s animacijom letenja.

Foto i info: Autoblog.com, Drew Phillips