Auto

Stiže Mazda MX-5 30th Anniversary ali je rasprodana prije nego smo napisali "keks"

U samo dan ili dva planulo je svih planiranih 3000 primjeraka posebne Miate povodom 30. godišnjice

Branimir Tomurad |

Za automobil koji je stvoren za zabavu vrištava narančasta boja je sasvim u redu. Ili? Entuzijasti su oko toga podijeljeni, no činjenica je da se svi posebni modeli Miate lako prodaju. Ova je Miata napravljena u slavu 30. godišnjice modela, a planula je doslovce u svega par dana! Nismo začuđeni, a nije nam niti daleka misao da je vatreno narančasta na neki način povezana sa spektakularnim modelom 787B s također vrištavim trkaćim bojama s kojim je Mazda osvojila LeMans. To je veliki pothvat, jer niti jednom drugom japanskom proizvođaču to do tada nije uspjelo.

Narančasta je posvuda, nije samo na karoseriji. Na čeljustima, sjedalima, šavovima, ventilacijskim otvorima, sve je prepuno narančastih detalja. Oni su kontrast klasičnim crnim detaljima koji ju još dodatno ističu. Rays kotači također su crni, i idu samo uz ovaj model. Serijska oprema su Recaro sjedala, Brembo kočnice, Bose audio sustav, ali puno je važnija mehanika - modeli s ručnim mjenjačem dolaze sa šperom, na Bilstein amortizerima i s ukrutom prednjih muldi.

Mazda neće napraviti beskonačno puno ovakvih Miata. Bit će ih ukupno svega 3000, a u brojku su ukjučeni i platneni i kruti krovovi. Iako je za prodajnu svrhu napravljena i posebna internetska stranica, i konfigurator, ništa od toga. Sve su doslovce planule u svega dva dana. Sljedeći put moramo biti brži...