Auto

Dinamičniji izgled uz jednaku praktičnost nove B-klase

Nova generacija Mercedesa B-klase izgleda puno manje monovolumenski nego prije, ali to nije naštetilo njezinoj praktičnosti i prostranosti

Ozren Adamović |

Jedna od zvijezda pariškog salona ove je godine i Mercedesova B-klasa. Nova generacija zasniva se na platformi nove A-klase, ali od nje nudi više prostora i praktičnosti. Dizajneri u Stuttgartu dali su si ozbiljnog truda da B-klasu naprave što bližom kompaktu i što dalju od kutijastih monovolumena i to im je u velikoj mjeri uspjelo. Rezultat je automobil koji izgleda kao A-klasa s malo višom linijom krova i okomitijim stražnjim krajem.

Izgled "skrivenog" monovolumena ne znači kako je zbog toga stradala praktičnost. Za povećanje prostora u kabini najzaslužniji je veliki međuosovinski razmak od 2729 milimetara što je oko 30 mm više od A-klase. Unatoč prilično konvencionalnoj silueti nova B-klasa ponudom prostora otprilike je na razini prošle generacije. Prtljažnik je osnovnog obujma od 455 do 705 litara, ovisno o položaju stražnje klupe koja se može pomicati naprijed-natrag, a njezinim preklapanjem raste na 1540 litara.

Unutrašnjost je vrlo slična onoj u A-klasi s jednakim infotainment sustavom MBUX i s velikim "plutajućim" ekranom. Kao i kod A-klase nude se tri konfiguracije - dva 7-inčna ekrana, 7-inčni i 10,25-inčni ekran ili dva veća ekrana.

Na početku prodaje B-klasa će se nuditi s pet motora - dva benzinska i tri dizelska. Početni B180 razvija 136 KS i 200 Nm iz 1,3 litre, dok B200 iz istog motora razvija 163 KS i 250 Nm. Početni dizelaš je 1,5-litreni s oznakom B180d koji razvija 115 KS i 260 Nm, dok je drugi motor u ponudi dvolitreni sa 150 KS i 320 Nm u slabijoj i 190 KS i 400 Nm u snažnijoj verziji.

U prodaju nova B-klasa stiže početkom sljedeće godine.