Auto

Mercedes Digital Light System: projekcija opasnosti na asfaltu za pomoć vozaču ulazi u serijsku proizvodnju

Mercedes novim sustavom rješava mnoge probleme - pomoć vozaču u suženjima, pri složenim situacijama te kod usmjeravanja pruža se svjetlosnom projekcijom simbola na asfalt

Branimir Tomurad |

Proširena stvarnost, head-up ekrani i inteligentan sustav svjetala uskoro će pomagati vozačima. Mercedes je predstavio svoj Digital Light System koji projicira simbole na sfaltu ispred očiju vozača kako bi pomogao. Osim upozorenja za led, pomaže i prilikom nailaženja na suženja ceste uslijed radova i slično. Sustav će se prvo ugrađivati u Maybach. Tajna je u LED diodi s više od milijuna mokroreflektora koja je srce sustava.

Čak devet različitih grafika upozorenja pojavljivat će se ispred Maybacha. Doduše, to je tek početak i može se očekivati kako će ih u budućnosti biti i više. Mercedes je još 2009. godine predstavio inteligentna svjetla u svojem konceptnom autu (koncept se zvao Mercedes Experimental Safety Vehicle), baš kao i stražnje pojaseve na napuhavanje, koji rade sličnom metodom kao i zračni jastuci.

Novi digitalni sustav svjetala radi u sprezi s navigacijskim sustavom i uparen je s radarima, senzorima i zapisima u navigaciji te ima visoku rezoluciju, otprilike HD kvalitete. Sustav svjetala osim toga može pojedine dijelove zamračiti, primjerice lice pješaka koji zbog toga nije zaslijepljen iako se automobil vozi s upaljenim dugmo svjetlima. Kada je sustav prvi puta pokazan 2016. godine izgledao je nestvarno, ali stižu vijesti kako napokon ulazi u serijsku proizvodnju. Za očekivati je da će svi prihvatiti trend, a kroz pet do sedam godina sustav će krasiti, sigurni smo, i svakidašnje pristupačne automobile.