Auto

Može li Njuškalo.hr propasti nakon uvođenja naplate?

Njuškalo broji čak 60.000 oglasa automobila, a od sada ćete trebati barem 76 kuna za oglas od 30 dana!

Branimir Tomurad |

Nakon uvođenja naplate oglasa nekretnina i još nekoliko rubrika poput one s Oldtimerima, Nautikom, pa čak i strojevima i alatima, Njuškalo uvodi naplatu oglasa u najbrojnijoj i najposjećenijoj rubrici - osobna vozila. Oglašavanje vozila 30 dana stajat će 76 kuna, 60 dana stajat će 84 kune, a 90 dana stajat će 107 kuna, što je poprilična svota koja je stigla po načelu "iz neba pa u rebra".

Trenutačno se na Njuškalu naplaćuju rubrike nekretnine, usluge, turizam, nautika, gospodarska vozila, oldtimeri i strojevi i alati. Da stvar bude ironična, najveća njuška u Hrvatskoj naplaćuje čak i psima bili oni s rodovnicom ili bez nje. Koja je alternativa? U pravilu je nema, a svi ćemo ili platiti ili migrirati na sljedeće siteove:

Obamrli i već dugo prazni auti.hr, svjež ali ne tako bogati bazzar.hr, zaboravljeni autoglobal.hr ili index.hr oglasnik za kojega kažu da je najbrže rastući oglasnik ali već mjesecima stoji na manje od 3000 auto oglasa. U usporedbi sa 60.000 oglasa na Njuškalu to je vrlo mali broj, ali i najbliža alternativa.

Koncept posla s oglasnicima, ili hipsterski rečeno „biznis model“ je isti kao i odnos kokoš/jaje. Svaka je tehnološka platforma za mali oglasnik bezvrijedna ako nema kupaca. A kupaca nema ako nema prodavatelja. A ako dovučete i prodavatelje, nema garancije da ima i kupaca. Dakle, ako netko želi imati najbolji mali oglasnik na tržištu, mora upumpati golemi novac u oglašavanje kako bi se za taj oglasnik znalo i kako bi ga se masovno koristilo. A taj se novac, odnosno ulaganje, mora i vratiti. Začarani krug, reklo bi se.

Bit će zanimljivo promatrati što će se dogoditi s ovom zanimljivom nišom koja nam je oči toliko puta zalijepila za ekran u potrazi za idealnim rabljenim automobilom. Usto, bilo bi nam draže da Njuškalo svoje napore usmjeri u poboljšavanje aplikacije za mobilne platforme koja ima više mana nego vrlina i sklona je pucanju.