Auto

Divlji američki konj prešao je na struju: ovo je novi Mustang Mach-E

Da, moguće je, Mustangov simbol divljeg konja sada će postati gotovo bešuman - stiže električni model!

Branimir Tomurad |

Službeno je otkriven Mustang Mach-E. I nitko se previše ne sekira što nosi slavno ime i divljeg konja na masci. Ako ste se ikada zapitali kako znamo da je konj divlji na masci, legenda kaže ovako: trkaći konji na trkalištu uvijek trče u desno, a konj u galopu koji ide u lijevo simbol je divljeg konja. Što bi o tome mislio tata Mustanga Lee Iacocca, jedan od najvećih menadžera u povijesti autoindustrije, niti znamo, niti ćemo ikada saznati. No sad smo već na drugoj temi.

Novi Mustang izgleda uvelike kao Tesla. Barem kada se govori o interijeru. Ima tu i elemenata kakve radi Jaguar odnosno Land Rover. U svakom slučaju, veliki 10,2-inčni ekran ispred vozača glumi instrumente, dok je 15,5-inčni ekran u sredini dominantan i nemoguće ga je pogledom zaobići. U interijeru ima mjesta za pet ljudi.

Ispod karoserije krije se vrlo fleksibilna platforma s puno kombinacija motora i baterija. Standardni model ima 75,7 kWh i stražnji pogon s jednim motorom - ta kombinacija ima 255 KS i može napraviti 370 km s jednim punjenjem. Ako želite pogon na sve kotače, dolazi još jedan motor za prednju osovinu, ali se doseg smanjuje na 335 km. long range paket od 98,8 kWh ima hlađenje tekućinom, s njime je snaga 282 KS, a Ford kaže da je doseg barem 480 km.

Najbolji modeli su Mach-E GT i GT Performance Edition, daju 459 KS i dolaze s boljim ovjesom, Brembo kočnicama kao opcijom i ubrzanjem do stotke od oko 3,5 sekundi. Ford će nuditi i dva punjača: kućni koji će dati oko 50 km dosega za sat vremena, a mobilni punjač oko 35 km po satu punjenja. Kompatibilan je s brzim DC punjačem od 150 kW i to znači da se sa 10 posto na 80 posto napuni za 38 minuta.

Ford za sada uzima prednarudžbe uz polog od 500 dolara. Prvo će se isporučivati osnovni modeli. Cijene su od 43.895 dolara sve do 60.500 dolara za najbolji model. Više informacija u videu predstavljanja...