Auto

Novi Nissan Patrol nikada neće doći u Europu

Sukladno trendovima mržnje prema dizelskim strojevima, a i golemim terenskim mastodontima, novi Patrol prodavat će se na bliskom istoku

Branimir Tomurad |

Nissan je pripremio Patrol za sljedeću godinu, dakle modelsku 2020., ali se on kod nas nikada neće pojaviti. Posljednji je puta redizajniran još 2017., nakon što je 2013. stigao novi model. Zbog svojih 68 godina na tržištu ima status legende među ljubiteljima off-roadera.

Grubo je reći, ali možda i bolje da ne dođe u Europu. Naime, prošla generacija izgleda bolje, reći će 95 posto ljudi koje upitate za mišljenje. Pomalo sprijeda svjetlima podsjeća na Škodine modele, iako ih je Nissan imao na Titanu, modelu koji se radi za Ameriku.

U interijeru su dizajneri u potpunosti stilom napustili sve što bi se svidjelo europljanima i prešli na neke druge teme. Zato koža prošivena rombovima i neobične lajsne prolaze u Emiratima. Umjesto hrpe tipki dizajneri su stavili dodatni ekran, tako da vozač na gornjem vidi sve vezano uz navigaciju, telefon, i slično, a na donjem upravlja funkcijama udobnosti.

Sjedala su hlađena, a posebno je snažan ugrađeni klimatizacijski uređaj, što je vrlo bitno na bliskom istoku. Sprijeda je radar i sustav automatskom kočenja koji prepoznaje opasnost od sudara. A sada motorizacija: bazni motor je 4.0 V6 sa 275 KS, dok je snažnija varijanta 5,6-litreni V8 sa 400 KS koji će biti "taman" za pijesak i teške situacije. Oba motora imaju sedmerostupanjski automatik.

Prije nego počnete ismijavati izgled Patrola, mala digresija. Tamo se još drifta u reklamama. Stoga, klik na video i u plač. Patrol "na filmu" izgleda puno bolje nego na fotkama!