Auto

Čim je krenula proizvodnja ID.3, njemačka vlada nudi poticaje

Volkswagen je započeo proizvodnju, Merkel je prisustvovala tom činu najavivši još veće poticaje od čak 4500 eura po električnom automobilu

Branimir Tomurad |

Njemačka vlada želi 10 milijuna električnih vozila na cestama do 2030. godine kako bi ispunila plan. Naime, njemačka autoindustrija mora uhvatiti korak trenda kojeg nameću američka i kineska autoindustrija. Zato će se poticaji podizati, a sve se poklopilo s početkom isporuka novog modela Volkswagen ID.3. naime, auti ispod 40.000 eura dobivat će poticaje od 4500 eura (nekada je bilo 3000 eura), a auti iznad 40.000 eura imat će poticaj od 5000 eura. To će kupcima znatno približiti električne modele.

Angela Merkel svoj je govor i najavu novih poticaja naglasila u Zwickauu, u samoj Volkswagenovoj tvornici. Prigoda je bila valjda jasna: u tom trenutku započela je proizvodnja prvog masovnog električnog automobila iz Volkswagena, a i šire. Naime, do sada su električni auti bili namijenjeni uskoj ciljnoj skupini ljudi, no Volkswagen to želi promijeniti. početna cijena? 30.000 eura. Oduzmite 4500 eura poticaja i već ste u razini Golfa, dakle na 26.500 eura.

"Sada možemo reći da je Zwickau stup današnje njemačke autoindustrije i njezine budućnosti", Merkel je posebno naglasila u svojem govoru. "Naš je politički zadatak da stvorimo okružje u kojem se mogu razvijati tehničke inovacije", nastavila je. Merkel je rekla i kako njemačka vlada ulaže 3,5 milijardi eura do 2035. godine kako bi se izgradile punionice. Plan je milijun stanica za punjenje, dakle jedna na 10 stanovnika Njemačke.