Auto

U Norveškoj je čak trećinu novih automobila - električno!

Veliki proizvođači spremni su na to da već 2025. godine u Norveškoj uopće ne nude vozila na fosilna goriva

Branimir Tomurad |

Gotovo trećina svih novih prodanih automobila u Norveškoj je - električno! Statistika je tako potvrdila ono što neki tvrde, a to je da će elektrifikacija prometa na masovan način postati standard, a ne tek puki prolazni trend. Razloge treba tražiti i u norveškom poticanju prodaje električnih vozila, no i činjenici kako je Norveška veliki proizvođač struje iz obnovljivih izvora. Upravo stoga, vlasnici električnih vozila u Norveškoj ne plaćaju porez niti parking u gradovima.

Upravo je objavljeno kako je udio od čak 31,2 posto novih vozila u prošloj godini bilo na električni pogon, a godinu prije, dakle u 2017., taj je udio bio već preko 20 posto. Ne tako davne 2013. godine statistika kaže da je svega 5,5 posto prodanih novih vozila u Norveškoj bilo električno. Norvežani potiču vozila s nultom emisijom i taj će se trend nastaviti prema željenom planu, i to do te mjere da se već 2025. godine auti na fosilna goriva uopće ne prodaju.

Norveška je po udjelu novih električnih vozila vodeća u svijetu "po glavi stanovnika". Međunarodna energetska agencija ima još pohvalnije rezultate za Norvešku, drugim riječima, čak je 39 posto novih vozila još u 2017. godini bilo hibridno ili električno. Drugoplasirani je bio Island sa 12 posto, a trećeplasirana Švedska sa šest posto. Za napomenuti je kako se u Kini prodaje tek 2,2 posto, a u SAD-u svega 1,2 posto električnih automobila godišnje. To samo govori koliko je Norveška daleko ispred svih u namjeri brze elektrifikacije voznog parka. U Norveškoj se godišnje prodaje ukupno 148.000 novih automobila.