Auto

Volkswagenova aplikacija od danas prati nestašluke tinejdžera

CarNet aplikacija od sada nudi novu funkciju upozorenja, naprimjer, ukoliko se djeca voze prevelikom brzinom ili ako odaberu "malo dulju rutu" od uobičajene

Branimir Tomurad |

Što je automobil bez aplikacije? Danas je normalna stvar da auto možete pratiti, znati koliko ima goriva, pa čak ga poslati da se sam uparkira u dvorište. Jasno, ne rade sve funkcije na svim modelima, niti su sve "otključane" na svim tržištima. Novost iz SAD-a je da je Volkswagen omogućio praćenje vozila ukoliko se vozi u nepredviđeno vrijeme. Korisnik na aplikaciji odabere vrijeme iza kojeg je "sumnjivo" da se auto vozi, a aplikacija šalje obavijest ako je netko automobil vozio.

Dečki s parkinga u nas su vrlo rijetki (tzv. "valet parking"), ali ako odu na đir oko kvarta prilikom parkiranja vlasnik će to doznati. Ako se automobil udalji više od 300 metara od vas u "valet modu", također ćete to doznati. Aplikacija šalje notificatione ili sms poruke, ili oboje, po želji. U sustav je uglavljena i Parkopedia koja djeluje uz pomoć navigacije pa odmah znate gdje ima slobodnih mjesta u blizini.

Aplikacija je i do sada omogućavala otključavanje, zaključavanje, dijagnostiku, log putne brzine i slično. Usluga je za sada dostupna u Americi uz pomoć šestomjesečne besplatne probe, a kasnije će servis koštati 199 dolara godišnje. Jasno, može se plaćati i mjesečno po 18 dolara. Očekuje se da će sve te funkcije uskoro biti ponuđene i na europskim tržištima. Inače, CarNet djeluje već četiri godine, svakako pogledajte video objavjen povodom lansiranja.