Auto

Novi Porsche 991 GT3 RS sa 520 KS!

Nakon nove generacije GT3 modela konačno je, i prije vremena, iscurio novi RS koji donosi i najsnažniji atmosferski motor u jednoj 911-ici

Vladimir Baće |

Nakon općeg uljepšavanja 991 generacije Porscheove 911-ice, došao je red i na novi GT3 RS. Još se nisu slegli dojmovi oko novog 991.2 GT3, i ciljanog povratka korjenima s opcionalnim ručnim mjenjačem, a već su iscurile prve fotografije i podaci o novom RS modelu.

Tradicionalisti mogu slaviti "Touring" GT3, bez krila i s ručnim mjenjačem, ali ljubitelji staze žele uštedjeti svaku sekundu, stoga će novi Rs i dalje dolaziti isključivo s PDK mjenjačem. Za još više brzine zaslužno je dodatnih 20 KS iz 4 litarskog šestaka koji se vrti čak 9000 okretaja u minuti. U brojkama to znači 3.2 sekunde do stotke i 312 km/h maksimalne brzine. Aktivno upravljanje stražnjom osovinom doživjelo je određene modifikacije a tu su i blaga aerodinamička poboljšanja u vidu novih NACA usisnika, drugačijeg prednjeg branika i većih otvora za zrak u stražnjem braniku.

Novost je i novi, opcionalni, Clubsport paket, koji pored pojaseva u šest točaka i aparata za gašenje požara sada nudi i aluminijski zaštitni kavez. Pravo predstavljanje očekujemo na salonu u Ženevi, ali nekako mislimo da su već svi rasprodani.