Auto

Ovako će izgledati unutrašnjost novog Renaulta Clio pete generacije

Nakon što su procurile fotografije na internet, nema smisla čuvati tajne - Renault nas je odlučio počastiti fotografijama unutrašnjosti koje otkrivaju da Clio dobiva puno kvalitetniji interijer

Branimir Tomurad |

Ovo je interijer novog Renaulta Clio! Odnosno, njegove pete generacije. Jako je očit veliki skok u kvaliteti izrade, a ne treba kriti oduševljenje novim infotainmentom iza kojeg se, toplo se nadamo, krije bolji i brži softver.  Nov Clio nije mala stvar, jer podsjetimo: otkad se četvrta generacija pojavila 2012. godine, svake godine njegova je prodaja rasla iako je isprva naišao na kritike glede izrade unutrašnjosti. No, čini se kako je benefit u količini prostora ipak naišao na plodno tlo i prodaja je cvala. Samo u 2018. godini prodano je 450.000 Clia četvrte generacije, od toga 365.000 u Europi.

Na ženevskom salonu bit će predstavljanje novog modela. Laurens Van der Acker, šef dizajna za novi Clio, izjavio je kako je novi model bio veliki izazov i kako je bilo šteta odbaciti neka njegova sjajna rješenja pa su nastavili s onime što je dobro i promijenili ono što se može napraviti bolje. Ciljali su, ukratko, prostornost i komfor Clija druge generacije, performanse treće generacije te emotivan dizajn ove trenutačne, četvrte generacije. Vanjski dizajn bit će samo evolucija, ali unutrašnjost je uvelike promijenjena.

Ovo je revolucija po pitanju dizajna unutrašnjosti Renaultovih modela, kažu. prozračniji, kvalitetniji, s osjećajem ponude još većeg prostora. Naprimjer, volan je manji, baš kao i duplja za instrumete. To omogućuje oslobađanje više prostora za koljena vozača. Tu se već govori o centimetrima prije nego o milimetrima. Mekša i kvalitetnija plastika također je bonus. Novi su i materijali na sjedalima.

Mogućnosti opremanja po želji također su novi talent Clia jer u ponudu dolaze nove boje i dezeni. Instrumenti su sada digitalni, a između brzinomjera i brojača okretaja može se projicirati navigacija. Čak i niže razine opreme bi trebale prema najavama imati Apple CarPlay i Android Auto.

Dizajner Clia Laurens Van der Acker smatra da je smještaj kontrola za klimu na ekran pogreška i tu se možemo složiti. Najjednostavnije intuitivno rješenje je poseban rotor kojim namještate temperaturu, baš kao što je dobro imati potenciometar za glasnoću audio uređaja. Za kraj, spomenimo 9,3-inčni zaslon infotainmenta. Vjerojatno će biti više njegovih opcija, ali tu Renault mudro šuti. Naime, upravo tu Cliu treba najveće poboljšanje.