Auto

Novi sportski automobil iz ruku tvorca McLarena F1

U poplavi skupih superautomobila najave Gordona Murraya o novom, ultra lakom, sportskom automobilu pristupačne cijene zvuče kao pravo osvježenje.

Vladimir Baće |

Iako posljednjih godina radi kao konzultant na različitim projektima, Gordon Murray polako planira novi sportski automobil. Iako je u planu svojevrstan nasljednik modela F1, s V12 motorom iznimno ograničene proizvodnje, jedan drugi model u najavi daleko je interesantniji.

Pod kodnim imenom T.43. dolazi mali kompaktni i ultra lagani sportaš sa središnje smještenim motorom. Baziran na patentiranoj iStream tehnologiji aluminijske šasije s kompozitnim ojačanjima, T.43. bit će pogonjen Fordovim trocilindrašem zapremine 1 litre i 215 KS. Iako naizgled malo zahvaljujući masi od svega 950 kg ovaj će sportaš imati performanse 911 Carrera S prošle generacije. Mjenjač će naravno biti ručni uz minimum vozačkih pomagala.

Murray istodobno inzistira na svoj opremi "udobnosti" koja će omogućiti da se ovaj automobil koristi svaki dan, poput zračnih jastuka, klima uređaja, navigacije i tvrdog krova. Još da se obistini i cijena od ispod 40000 funti i T.43. bi mogao biti zanimljiv sportaš koji će kombinirati modernu tehnologiju i efikasnost s izvornim užitkom vožnje.