Auto

Porsche napravio konceptni model u čast pobjednika LeMansa - Porschea 917

O legendama se priča s ponosom, a baš to čini Porsche na 50. godišnjicu osvajanja LeMansa

Branimir Tomurad |

Porsche je predstavio 917 svijetu prije 50 godina, pokorio LeMans i sve ostavio u čudu. Naime, tada se činilo nevjerojatnim da netko u tako kratkom roku napravi takav trkaći auto. Pokazali su nam samo jednu fotografiju, a s razlogom smo zinuli u čudu pred dizajnom novog koncepta. Uskoro će biti izložen u Porsche Museumu. Napravio ga je mali tim dizajnera i inženjera.

Startni broj 23 ponosno stoji na konceptu s razlogom - upravo taj broj imao je pobjednički 917 na LeMansu još 1970. godine. I to nije sve. Porsche je upravo objavio da je restaurirao svoj prvi ikada napravljeni 917 u stanje u kojem je bio 1969. godine. Stajat će u muzeju uz još devet 917-ica. Na njemu su radili najbolji inženjeri, uključujući i one vremešne koji ga se još živo sjećaju kada su ga prvi puta radili.

Zanimljivo je da se prvi primjerak Porschea 917 nikada nije utrkivao, samo je služio za prezentaciju. Nekoliko je puta obojen, a kasnije i prerađen u verziju s kratkim repom iz 1970. godine. Prisjetimo se: problemi s aerodinamikom zbog kratkog repa otkriveni su banalno - netko je zamijetio da straga uopće nema mušica. Auto je produžen, problem riješen, a zastrašujuće brzi auto postao je trofejni primjerak koji pobjeđuje.