Auto

Porsche Mission E Cross Turismo koncept, budućnost kakvu priželjkujemo?

U općem naletu svih marki u svijet električnih vozila, Porsche je predstavio vrlo izvjestan koncept Cross Turismo izvedbe svojeg Mission E modela

Vladimir Baće |

Porscheov model kojim namjeravaju konkurirati Tesli, Mission E samo što nije s nama u produkcijskoj izvedbi. Prototipovi već odrađuju značajne kilometre na 'Ringu. Na ženevskom auto salonu Porsche je predstavio i Cross Turismo izvedbu Mission E modela.

Iako ga u Porscheu zovu Crossoverom, sa zadovoljstvom primjećujemo da je više riječ o nešto višem karavanu, što može samo povoljno utjecati na njegove vozne osobine. Konceptualno usmjeren kao nasljednik Panamere Sport Turismo, ova izvedba Mission E modela mogla bi biti iznimno popularna.

Baziran na tehnologiji Mission E, Cross Turismo obećava ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 3.5 sekundi, i maksimalnu brzinu ograničenu na 250 km/h. Za to su zaslužna dva elektromotora ukupne snage 600 KS i pogon na sve kotače uz Porsche Torque Vectoring sustav distribucije momenta na pojedinačne kotače. Terenske sposobnosti će biti poboljšane zahvaljujući zakretanju sva 4 kotača i zračnom ovjesu s mogućnošću podizanja vozila za 5 cm po želji vozača. Ono što je možda važnije za jedan električni automobil brzina je punjenja. Za 100 km dosega dovoljno je svega 4 minute punjenja na brzom punjaču, odnosno 15 minuta za 400 km.